lifestyle
67

Nazvati nekoga debelim spada među najveće uvrede

Klix.ba
Psovke sve više evoluiraju kako bi postale što uvredljivije, no stručnjaci smatraju da je to znak da je društvo sve djetinjastije.

Kažu da je uvredljivo ono što se u jednom društvu smatra tabuom te da riječi koje opisuju ljude, njihovu rasnu pripadnost ili tjelesni deformitet spadaju među najuvredljivije, dok tradicionalne psovke poput o***i, teško da ikoga više mogu uvrijediti, piše Daily Mail.

U srednjem vijeku uvredljive riječi su uključivale seksualne konotacije ili su imale vjerske implikacije. Vremenom je leksikon opscenih riječi proširen pa su se za uvredu počele koristiti riječi koje opisuju neke tjelesne funkcije.

Kako je seks postao sve manje tabu i izgubio svoju moć počele su se upotrebljavati riječi koje se odnose na fizički izgled.

Tako su danas među najuvredljivijim riječi koje se odnose na fizički izgled i boju kože, a ljudi su posebno osjetljivi na riječ "debeo/la". Osim toga, uvredljivim se smatraju riječi koje se odnose na etnički identitet osobe. Zanimljivo je da su te riječi danas više tabu nego što su to bile u prošlosti.