Nauka stiže u pomoć osobama koje ne mogu prestati pušiti

Sponzorirani članak
20.2.2019. u 10:39
87
Nauka stiže u pomoć osobama koje ne mogu prestati pušiti
87
Nauka stiže u pomoć osobama koje ne mogu prestati pušiti
Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), usprkos mnogim kampanjama za prestanak pušenja, do 2025. godine će na svijetu biti više od milijardu pušača.
Iako ne postoji bolje rješenje za sve pušače, osim da potpuno ostave cigarete i bilo koji vid duhana, u kompaniji Philip Morris International (PMI) vjeruju da mogu pozitivno utjecati na zdravstvene navike ljudi tako što će ponuditi bolju i zadovoljavajuću alternativu.

Ovo je dio poslovne filozofije najvećeg svjetskog proizvođača duhana, koju pod nazivom "Budućnost bez dima" PMI zagovara već duže vrijeme. Kao potvrda svojoj poslovnoj filozofiji, kompanija je do sada uložila preko 4,5 milijarde US dolara u razvoj IQOS-a, na čijem je razvoju učestvovalo više od 400 naučnika iz raznih disciplina. IQOS je elektronski uređaj koji zagrijava, ali ne sagorijeva duhan, generišući pritom do 90 posto niži nivo štetnih i potencijalno opasnih materija u odnosu na duhanski dim i ne dovodi do pasivnog pušenja. Naučna istraživanja pokazuju da se prilikom zagrijavanja duhana ne emituje duhanski dim, već duhanska para koja sadrži drastično niži nivo štetnih materija u odnosu na dim cigarete.Prestanak pušenja je i dalje najbolja alternativa, ali postavlja se pitanje šta kada osoba ne može prestati pušiti? "Kao pulmolog, svakodnevno sam u kontaktu sa pacijentima različitog stepena otežanog disanja. U 80% slučajeva ti pacijenti su pušači. Prestanak pušenja nema alternative u rješavanju zdravstvenih problema pušača. Nažalost, najčešće se u praksi susrećem sa pacijentima koji ne mogu prestati pušiti i pored ponovljenih pokušaja. Zbog toga se može preporučiti alternativno rješenje, ne idealno, u ostvarivanju procesa odvikavanja od pušenja cigareta", izjavila je Prim. dr. Ružica Zagorčić, pneumoftiziolog pri UKC Tuzla.

Mnogi pušači su svjesni štetnosti pušenja i traže bolje alternative pušenju, a dokaz tome je i 6,6 miliona pušača širom svijeta koji su se opredijelili za IQOS. Ubrzan razvoj alternativnih, manje štetnih proizvoda smanjenog rizika, kao što je IQOS, je odgovor kompanije Philip Morris International na promjenu u društvu i novih zahtjeva koje, prije svih, potrošači postavljaju pred ovog duhanskog giganta, koji je odlučio biti dijelom rješenja i uvesti promjene koja će pozitivno utjecati na zdravlje pušača, njihove okoline, ali i javno zdravlje uopće.

Komentari isključeni. Vratite se na članak.
Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: