Neočekivan odgovor
20

Naučnici iz Teksasa otkrili zašto nas kafa tjera na odlazak u toalet

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Teksaški naučnici nedavno su otkrili kako kofein nije jedini odgovoran za česte odlaske u toalet, a istraživanje su vršili na štakorima kojima su davali beskofeinsku kafu, ali i kafu s kofeinom te provjeravali razlike učinaka, prenosi Sprudge.

Štakori inače imaju fiziologiju koja dosta sliči ljudskoj te su naučnici zaključili kako će ljudi, kao i štakori, odlaziti u toalet bez obzira na to koju vrstu kafe popili. Dali su im obje vrste kafe i mobilnost njihovih crijeva se u oba slučaja povećala.

Glavni autor studije Xuan-Zhen Shi kazao je kako su štakori nakon kafe morali obavljati nuždu te i kako se broj bakterija u njihovom izmetu smanjio.

Uz to su utvrdili kako su za laksativno djelovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva te da viši nivo želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući hlorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnog trakta.

Konzumiranje kafe povećava količinu probavnog hormona gastrina koji opušta mišiće analnog otvora. Tada se povećava nivo kolecistokinina koji oslobađa enzime žuči i reguliše pražnjenje crijeva.