{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Naučite i vi svog psa da pleše i izvodi trikove

S
3.6.2010. u 20:15
0
1
Naučite i vi svog psa da pleše i izvodi trikove
0
Naučite i vi svog psa da pleše i izvodi trikove
Chandi, pas - baletan, otplesao je u finale showa Britain's Got Talent. Izvanrednim sposobnostima 12-godišnjeg psa svi su naprosto zadivljeni, a vlasnica Tina Humphrey tvrdi kako uopšte nije teško naučiti psa nekim trikovima, pa čak i kada se radi o psu starije dobi.
Tina vjeruje kako svi psi imaju talenta i kako mogu naučiti barem neke osnovne pokrete.

"Na taj način psi će se zabaviti i neće im biti dosadno pogotovo kada ostanu sami kod kuće", tvrdi Tina.

Njena metoda treniranja psa glasi "motiviši psa nagradom i ne kažnjavaj ga za pogreške". Da je metoda ispravna i da zaista djeluje dokaz je Chandi koja je do sada osvojila mnogobrojne nagrade na takmičenjima za pse.

"Nikada ne kažnjavam psa. Treba ga nagraditi kada dobro odradi zadatak, ali kada pogriješi ignorišite to. Psa je najlakše naučiti triku kada je raspoložen i kada želi biti sa vama", objašnjava Britanka dodajući kako nema svrhe pokušavati trenirati psa dok se on odmara ili izležava.

"Najprije se igrajte sa psom, a zatim ga pokušajte navesti da izvede trik, te ga ponovo nagradite igrom. No, pazite da ne pretjerate. Dva puta dnevno po nekoliko minuta je sasvim dovoljno", savjetuje Tina.

Psa možete namamiti i sa hranom.

"Hranite psa iz ruke tako će se on naviknuti da prati vaši ruku i kasnije eventualno izvršava naredbe. Ja sam i u polufinalu BGT u ruci imala komad sira, ali samo kako bih odmah nagradila Chandi", kazala je Tina napominjući kako je nakon treniranja veoma bitno da se igrate s vašim psom.

"Ne odustajte već svakodnevno trenirajte psa. Uspjeh nikada ne dolazi odmah", naglasila je uspješna trenerica pasa.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: