{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napreduju samo one žene sa muškim osobinama

S
10.6.2013. u 10:04
0
31
Napreduju samo one žene sa muškim osobinama
0
Napreduju samo one žene sa muškim osobinama
Otkrivena je tajna uspješne ženske karijere - da bi napredovala na poslu, ženi je potrebno manje osmjeha, a više energičnosti i oštrine.
Naučni istraživači Tehničkog univerziteta u Minhenu saopštili su da se ljubaznost, koja je visoko cijenjena osobina kod rukovodilaca muškaraca, kod žena tretira kao slabost.

Bez obzira na popularnu ideju jednakosti, u društvu i dalje vladaju spolni stereotipi.

Nemački naučnici su istražili kako se ocjenjuju i biraju novi rukovodioci u poslovnim i naučnim krugovima.

Ispostavilo se da ih, ukoliko se muškarci i žene jednako ponašaju, okolina ne prihvata na isti način. Ljubaznost i komunikativnost je veliki plus za muškarce, ali i prepreka za žene na putu uspona u karijeri.

Naučnici su izdvojili stereotip, koji na podsvjesnom nivou igra odlučujuću ulogu u ocjenjivanju profesionalne efikasnosti. Tako - lider vođa mora biti aktivan, dominantan i oštar.

Prema tome, žene koje teže ka visokom položaju moraju imati muški model ponašanja.

Muškarac, kao nosioc testosteronske agresivne suštine, svuda se ponaša agresivno – i u ratu, i u proizvodnji, i u biznisu, i u sportu.

Nije bez razloga muški sport odvojen od ženskog, čak u intelektualnoj sferi – šahu, iako bi se činilo da u šahu nema mjesta za naprezanje mišića.

Tek kada žene počinju agresivno da se ponašaju, odnosno da igraju ulogu muškarca, to im pomaže u karijeri.

Međutim, u tome se krije druga opasnost. Ako je žena šef, ona onda pravi probleme "mekšim" pripadnicama svoga spola! Smatra ih manje sposobnim za posao i stavlja prepreke na putu njihovog uspona.

Istovremeno, žene koje su podređenoj poziciji, rukovode se analognim stereotipskim pogledom i daleko se kritičnije odnose prema nalozima žena rukovodioca, nego muškaraca.

Naučni istraživači se slažu da žena rukovodilac privlači više pažnje i da njene greške imaju veću težinu, nego kod kolega – muškaraca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: