Noćna trka
2

Na startu prvog banjalučkog maratona najmanje 70 maratonaca

Klix.ba
“Bol prolazi, ponos ostaje” slogan je prvog banjalučkog “Dukat fit maratona” koji će biti održan 29. septembra. Trka na 42.195 metara jedna je od najtežih u svijetu sporta uopće, ali sudeći po dosadašnjim prijavama, bit će na desetine onih koji će uspješno savladati ovu dionicu.

Iz Asocijacija za sport (AFS) koja je u saradnjih sa AK Borac organizator prvog banjalučkog maratona ističu da je 70 maratonaca iz BiH i zemalja regiona potvrdilo učešće.

"Da do starta maratona više ne stigne nijedna prijava, ovaj broj je svakako za respekt. Iskreno, malo smo se pribojavali kakav će biti odziv, s obzirom da je ovo prvo izdanje, ali se ispostavilo da smo napravili pravi potez kada smo odlučili da organizujemo najtežu atletsku disciplinu", rekao je direktor AFS Vladimir Kuvalja.

Da podsjetimo, ideja o noćnoj maratonskoj trci rodila se poslije uspješno organizovane noćne trke 2016. godine, te prošlogodišnjeg polumaratona. Značajan podatak je da je maraton i zvanično prvenstvo RS i BiH, s obzirom da su ljudi iz Svjetske atletske federacije (IAAF) izvršili mjerenje staze i dali sertifikat kojim u se saglasili sa svim pratećim uslovima, od kojih je bezbijednost trkača na prvom mjestu.

U sklopu maratona bit će održana i polumaratonska trka, “Magnetrans” maratonska i polumaratonska štafeta, a svi građani moći će da se okušaju na “Nektar free run” trci na pet kilometara. Lijepu uvertiru napravit će “Triglav” dječije trke koje počinju u 17 sati.

Start maratona i polumaratrona zakazan je za 19 sati, a dodatni šmek cjelokupnom događaju dat će nastupi muzičara na Trgu Krajine gdje je i start, odnosno cilj svih trka.