Sberbank polumaraton 2019
656

Na sarajevskom maratonu trčat će se i za djecu s Downovim sindromom

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Udruženja "Život sa Down sindromom" i "Udruženje Marathon Sarajevo“ danas su potpisali Sporazum o saradnji u okviru kampanje “Trčim za inkluziju - Da niko ne bude izostavljen” , koja će se odvijati u okviru Sarajevo Sberbank polumaratona 2019.

Trka će se održati 15. septembra ove godine u organizaciji “Udruženja Marathon Sarajevo“.

Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o poštovanju prava djece s Down sindromom na inkluzivno obrazovanje, kao i osiguravanje nedostajućih finansijskih sredstava za programe i aktivnosti koje Udruženje "Život sa Down sindromom FBiH" provodi za djecu i mlade s Down sindromom. U nedostatku sistemske podrške, Udruženje pruža podršku djeci kroz angažovanje stručnjaka potrebnog profila.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Prilikom potpisivanja, predsjednica udruženja “Život sa Down sindromom”, Sevdija Kujović, je pozvala da se prate Facebook stranice oba udruženja, jer će sama kampanja obilovati raznim aktivnostima s ciljem promicanja prava na inkluziju.

“Drago nam je što je Marathon Sarajevo prepoznao važnost razvoja inkluzije u našem obrazovnom sistemu i što ćemo ovom saradnjom zajedno raditi na podizanju svijesti šire javnosti o tome da naše škole trebaju biti otvorene za svako dijete i da škole moraju stvarati uslove koje će omogućiti učenje i učešće djece s teškoćama na ravnopravnoj osnovi sa svojim vršnjacima", kazala je Kujović.

Uz promociju zdravih životnih navika, cilj svih projekata Udruženja Marathon Sarajevo je i promocija društvene odgovornosti među građanima širom BiH.

"Velika nam je čast i zadovoljstvo podržati jednu ovakvu kampanju te skrenuti pažnju što većem broju građana na važnost podizanja svijesti o poštivanju prava djece i mladih s Down sindromom na inkluzivno obrazovanje. Trkači su kroz mnogobrojne kampanje sličnog tipa u organizaciji Udruženja Marathon pokazali kako su ljudi velikog srca, te smo uvjereni da će i ova kampanja postići veliki uspjeh”, izjavio je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Podršku kampanji “Trčim za inkluziju – Da niko ne bude izostavljen” dala je i najmlađa bh. maratonka Aldina Husejinović, koja je do sada istrčala tri polumaratona i bh. je lider za inkluziju u sportu. Kazala je ako se mladi trebaju uključiti u promociju inkluzije, te da je sport jedan od načina kako omasoviti posvećenost inkluziji.

Potpisivanjem ovog Sporazuma Udruženje “Marathon Sarajevo” i Udruženje “Život sa Down sindromom FBiH” pokazali su zajedničku spremnost i želju da kroz veću vidljivost, promociju i učešće trkača trke Sarajevo Sberbank polumaraton 2019, podignu svijest o važnosti poštovanja prava djece i mladih s Down sindromom na inkluzivno obrazovanje, te osiguraju nedostajuća finansijska sredstva za programe i aktivnosti namijenjenih djeci i mladima s Down sindromom.