19. novembar
7

Muškarci, sretan vam vaš dan

Klix.ba
U svijetu se 19. novembar obilježava kao Međunarodni dan muškaraca. U BiH ovaj dan obilježavaju isključivo nevladina udruženja koja se zalažu za ravnopravnost spolova i pomoć i podršku pozitivnom razvoju i afirmaciji civilnog društva.

U Bosni i Hercegovini Dan muškaraca je prvi put obilježen prošle godine, kada je Udruženje za razvoj društva "Kap" iniciralo i prvi put obilježilo ovaj datum izabravši "najmuškarca godine", bez podrške zvaničnih institucija ili državnih i entitetskih agencija koje se bave ravnopravnošću spolova.

Ove godine, Udruženje "Kap" Međunarodni dan muškaraca obilježava isključivo slanjem saopćenja.

Obilježavanje Dana mušaraca počelo je u državi Trinidad i Tobago, a danas ga obilježavaju u mnogim zemljama svijeta, Australiji, SAD-u, Kanadi, širom Azije, Evrope i Afrike. Svjetski Dan muškaraca su priznale i Ujedinjene nacije.

Cilj obilježavanja ovog datuma jeste da se doprinese unapređenju zdravlja muškaraca, mladića i dječaka, harmonizaciji odnosa među spolovima, promociji rodne ravnopravnosti te naglašavanju pozitivne uloge muškaraca u društvu.

"Analize pokazuju da je životni vijek muškarca u prosjeku sedam godina kraći od životnog vijeka žena. Život muškaraca u svijetu je povezan sa fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje posvećivati vlastitom zdravlju. Činjenica je da muškarci češće pate od raka, moždanih i srčanih udara, jedu nezdravo, i općenito su često nemarni prema svom tijelu. Prvi cilj obilježavanja ovog datuma je da se podigne svijest muškaraca o vlastitom zdravlju kroz javne kampanje.

Promocija jednakosti putem dijaloga i zajedničkog obilježavanja ovog datuma, može doprinijeti jačanju rodne ravnopravnosti u BiH i poboljšanju odnosa među spolovima. Uloga muškaraca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, između 10 i 50 posto žena osjetilo je na svojoj koži neki oblik fizičkog nasilja od partnera. Promocija rodne ravnopravnosti zagovara tezu da savremeni muškarac želi živjeti u budućnosti koja neće poznavati nasilje nad ženama. Krajnji cilj je harmonizacija odnosa među polovima.

Ovo je, također, prilika da se istaknu dostignuća muškarca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu i pokaže da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan utjecaj kroz različite primjere, naglašavajući pri tome pozitivnu ulogu muškaraca u društvu", navodi se u saopćenju Udruženja "Kap" koje je svim muškarcima čestitalo njihov dan.