SAD
0

Muškarci 'seksisti' zarađuju više novca

Sarajevo-x.com
Mogli bismo ih nazvati 'staromodnim' ili čak 'zaostalim', međutim, nova studija američkih naučnika, koja je objavljena u Žurnalu za primijenjenu psihologiju, otkrila je zapanjujuće rezultate - muškarci sa seksističkim pogledima na svijet zarađuju više od 'modernih' muškaraca.

Naime, kako prenosi BBC u ponedjeljak, muškarci koji su odgojeni da vjeruju kako je ženama mjesto u kuhinji, te da je njihov jedini zadatak briga za kuću i djecu, zarađuju u prosjeku 8.500 dolara (oko 6.000 eura) više od muškaraca kojima ne smeta malo ženske konkurencije, neobični su rezultati spomenutog istraživanja.

Obimno istraživanje su proveli istraživači sa Univerziteta u Floridi. Naime, oni su intervjuisali 12.686 muškaraca i žena 1979. godine kada su ispitanici imali od 14 do 22 godine, te još dva puta u protekle dvije decenije, a posljednji put 2005. godine. Svim ispitanicima postavljeno je isto pitanje i to da li vjeruju da je ženama mjesto u kući.

"Jedna od teorija za ovakve rezultate jeste da su poslodavci više novca voljni platiti zaposlenicima za koje znaju da su oni jedini zaposleni u svojoj porodici. Dakle, onim koji imaju tradicionalno mišljenje o ulozi žene u kući", objasnila je neočekivane rezultate dugogodišnjeg istraživanja dr. Magdalena Zawisza, psihologinja sa Univerziteta Winechester.