{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muškarci lakše gube posao u odnosu na žene

S
22.1.2009. u 14:59
0
1
Muškarci lakše gube posao u odnosu na žene
0
Muškarci lakše gube posao u odnosu na žene
Ekonomska kriza na radnom mjestu pogađa više muškarce nego žene jer statistike pokazuju da u globalnoj finansijskoj krizi pripadnici muškog spola lakše i brže gube poslove.
Muškarci su više pogođeni ekonomskom krizom jer velike građevinske, transportne i automobilske korporacije koje se smatraju manje više 'muškim sektorom' ukidaju veliki broj radnih mjesta, piše Reuters.

S druge strane, vladin, socijalni i zdravstveni sektor, u kojima je zaposlen veliki broj žena, i u vremenu finansijske krize ne smanjuju broj radnih mjesta, nego čak otvaraju nova mjesta.

'Ovo se može nazvati fenomenom u ekonomskoj krizi jer je očito da muškarci više gube nego žene', izjavio je Andrew Sum, direktor statističkog centra pri bostonskom Univerzitetu.

Četiri petine od 2,74 miliona koji su periodu od novembra 2007. do novembra 2008. u SAD-u izgubili posao su bili muškarci, dodao je Sum, a najviše otkaza podijeljeno je u građevinskoj industriji.

'Ovo je najveći jaz između zaposlenosti muškaraca i žena od 1983. godine', smatra Heather Boushey, stručnjak za ekonomski progres.

Najviše otkaza koje se žene dobile u protekloj godini dodijeljeno je u uslužnim djelatnostima, kao što su npr. sobarice i recepcionarke u hotelima, te prodavačice, dodaje Reuters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: