Muškarci, danas je vaš dan: 19. novembar je Međunarodni dan muškaraca

Klix.ba
19.11.2015. u 11:11
536
114
Muškarci, danas je vaš dan: 19. novembar je Međunarodni dan muškaraca
536
Muškarci, danas je vaš dan: 19. novembar je Međunarodni dan muškaraca Foto: Ilustracija
Međunarodni dan muškaraca obilježava se 19. novembra, a inauguriran je 1999. godine na Trinidadu i Tobagu.
Ciljevi obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora.

Prilika je to za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dječacima, te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebno doprinosa zajednici, porodici, braku i brizi za djecu. Uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Postoji mišljenje da su nemar i nebriga prema zdravlju i tijelu vezani za muškarce, te je važno da od malih nogu svi uče o zdravom načinu života.

Život muškaraca u svijetu je povezan s fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje posvetiti sopstvenom zdravlju. Nedavno istraživanje provedeno na teritoriji BiH pokazalo je kako muškarci sebe uglavnom doživljavaju "snažnima i robusnima", te rijetko kad posjećuju ljekare.

Međunarodni dan muškaraca obilježava se 19. novembra u više od 50 država, uključujući Trinidad i Tobago, Jamajku, Australiju, Indiju, Kinu, Sjedinjene Države, Singapur, Maltu, Ujedinjenu Kraljevinu, Južnu Afriku, Mađarsku, Irsku, Ganu, Kanadu, Dansku, Austriju, Francusku, Pakistan, Grenadu, Antigvu i Barbudu, Sveti Kristofor i Nevis, Grenadu i Italiju, a globalna potpora za proslavu je široka.


Komentari (114)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: