{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Možemo li prepoznati pedofile? Naučnici tvrde da su pronašli način

Klix.ba
11.6.2015. u 11:58
19
113
Možemo li prepoznati pedofile? Naučnici tvrde da su pronašli način
19
Možemo li prepoznati pedofile? Naučnici tvrde da su pronašli način
Foto: Ilustracija
Pedofili su najčešće ljevoruki, imaju spojene ušne resice ili uši nepravilnog oblika. Barem tako tvrdi kontroverzna studija koja navodi kako je pedofilija biološki poremećaj koji daje prepoznatljiv izgled.
Naučnici navode kako ove fizičke razlike mogu poslužiti da se pedofili identificiraju i prije nego počine zločin.

"Ukoliko dokažemo da pedofilija ima biološko uporište, već ćemo u ranoj fazi biti u stanju da poboljšamo metode za tretman ove skupine", kazala je Fiona Dyshniku sa univerziteta Windsor u Kanadi, autorica studije.

Pedofile, sudeći prema ovoj studiji, najčešće odlikuju različite anomalije na licu i glavi kao što su neuobičajeno oblikovane uši, "izreckan" jezik, iskrivljen mali prst, treći nožni prst duži od drugog, te veliki razmak između prvog i drugog pnožnog prsta.

Sve ove karakteristike i deformacije se javljaju u prvom i ranom drugom tromjesečju trudnoće dok je dijete još u maternici.

"Ukoliko znamo više o porijeklu ovih deformacija, možemo napraviti efektivne načine kako da preveniramo takva ponašanja", kaže Rachel Fazio, klinička neuropsihijatrinja i koatorica studije.

"Godinama se smatralo kako je seksualno zlostavljanje djece stečeno ponašanje, te svoje korijene vuče iz trauma i zlostavljanja u djetinjstvu. I dok ovo može biti tako u nekim slučajevima, to nije suštinski uzrok pedofilije", pojašnjava Fazio.

Prethodnu studiju o pedofiliji proveo je dr. James Cantor, profesor psihijatrije sa univerziteta u Torontu. Cantor je kod pedofila je primijetio nedostatak veze između određenih dijelova mozga.

"Kad muškarci ženu smatraju seksualno privlačnom, njihov glas nesvjesno postaje dublji, dok, kad primjerice, razgovaraju sa djecom, njihov glas je viši. Za razliku od normalnih ljudi, kojima se kad vide dijete u mozgu aktivira centar za brigu i roditeljstvo, kod pedofila se aktivira sistem za seksualnu reakciju.", pojašnjava dr. Cantor.

Dodaje kako je kod pedofila primijetio niži kvocijent inteligencije, te su u prosjeku niže građe. Pored toga, u svojoj posljednjoj studiji, dr. Cantor je otkrio kako je 30 do 35 posto pedofila ljevoruko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: