Društveni stavovi
61

Mozak muškaraca je sklon sebičnosti, a mozak žena velikodušnosti

Klix.ba
Istraživanje univerziteta iz Ciriha pokazalo je da muški mozak nagrađuje sebično ponašanje, a ženski velikodušnost.

U nizu bihevioralnih eksperimenata koji su često uključivali odluke o tome hoće li s nekim podijeliti novac, naučnici su ispitivali koji se dijelovi mozga aktiviraju kada se donose nesebične, a koji kada se donose sebične odluke.

U grupi od 56 muškaraca i žena otkrili su da centar mozga za nagrad, koji upravlja dopaminom za "ispravno" ponašanje, puno snažnije reaguje kod žena koje donose "prosocijalne" odluke, nego kod muškaraca.

S druge strane, dio mozga je mnogo jače reagovao na sebično ponašanje kod muškaraca nego kod žena. Drugim riječima, žene se nagrađuju zbog ljubaznosti i velikodušnosti, a muškarci zbog toga što su neljubazni i drski.

Naučnici su tada izveli drugi eksperiment u kojem su stratum neutralizirali pomoću lijekova koji inhibiraju otpuštanje dopamina. Otkrili su da su žene počele biti sebične, a muškarci velikodušni.

"Rezultati su pokazali da žene i muškarci velikodušnost obrađuju na različite načine. Naučnici bi u daljnjim istraživanjima trebali rodne razlike shvatati ozbiljnije", kazao je glavni istraživač Alexander Soutschek.

Ipak, istraživač ističe da je malo vjerovatno da su razlike između muškog i ženskog mozga postojale inherentno i da su vjerovatno posljedica ukorijenjenih društvenih stavova.