lifestyle
8

"Mostarski skakač" Harisa Begića među najboljim fotografijama National Geographica

Piše: L. Č.
Jedna od fotografija godine po izboru National Geographica (Foto: Haris Begić)
Fotografija mladog bh. fotografa Harisa Begića izabrana je za jednu od najboljih fotografija u selekciji National Geographica.

YourShot je fotografska zajednica National Geographica koja fotografima širom svijeta omogućava da uploaduju svoje fotografije, a jedna od njih je bila i fotografija skakača u Mostaru autora Harisa Begića koja je izabrana za fotografiju dana, te će biti printana u National Geographic knjizi najboljih radova 2014. godine.

Fotografija, koja je bila i cover na National Geographic sektoru duže od mjesec dana, je nastala u Mostaru 2014., na mostarskim skokovima, a na njoj se nalazi Lorens Listo, osmostruki prvak u skokovima na glavu.

Haris Begić rođen je u Holandiji 1995. godine, a kao četverogodišnjak se seli u Sarajevo, gdje završava Prvu gimnaziju, jezički smjer. Trenutno studira na Političkim naukama na Univerzitetu u Sarajevu, smjer Komunikologija (Žurnalistika) u kombinaciji sa fotografijom.

Njegov intenzivni fotografski rad traje tri godine, a počelo je iz zabave kada je završio amaterski kurs fotografije u Centru za multimediju Sarajevo.

Strast prema fotografiji je prerasla u vječnu ljubav.

Prve profesionalne korake je napravio radeći za nekoliko informativnih web-portala, između ostalog i za portal Klix.ba, nakon čega je postao freelance fotograf, fokusiravši svoj rad na pričanje priča.

Kao freelancer je imao priliku prisustvovati različitim događajima i svoje je fotografije plasirao na nekim od najznačajnijih medija u svijetu. Prisustvovao je velikim protestima u Sarajevu u februaru 2014. godine, gdje je u krugu demonstranata ušao u zgradu Vlade koja je gorila. Na inicijativu Reutersove centrale u Sarajevu, njegove su fotografije objavljivane u brojnim svjetskim medijima: Reuters, European Press Agency, BBC News, te The New York Times. Pored toga, njegove tri fotografije su bile izabrane kao fotografije dana National Geographica.

Dvije godine uzastopno Begićevi radovi su ušli u pedeset najboljih u regiji, a učestvovao je i na konkursu "Fotografija godine Bosne i Hercegovine" međunarodnog karaktera. Na međunarodnom konkursu "Rovinj photodays" je osvojio 5. mjesto.

"Damir Šagolj, šef fotograf u medijskoj kući Reuters na dalekom istoku, me je posavjetovao da se posvetim fotografiji kao profesiji. Ron Haviv, šef fotograf u svjetskoj fotografskoj agenciji 'VII', Paul Lowe, profesor na Londonskoj fotografskoj akademiji i nekadašnji fotograf agencije 'Magnum', te Armin Sailović, proglašeni najbolji fotograf Njemačke 2014. su me ponukali da studiji nastavim u zemlji u kojoj sam se rodio i da svoje obrazovanje proširim i na Art fotografiju", govori Haris Begić za Klix.ba.

Rad Harisa Begića možete pratiti na njegovoj Facebook stranici.