Težak uspon
0

Mostarci savladali planinu Velež i obilježili Evropsku sedmicu sporta

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Pod sloganom #BEACTIVETOGETHER u nedjelju je u Mostaru održan planinarski i biciklistički pohod na planinu Velež u kojem je učestvovalo oko 200 osoba.

Tako je i u našoj zemlji obilježena Evropska sedmica sporta koja se svake godine od 23. do 30. septembra obilježava u cijeloj Evropi i predstavlja jednu od najvećih sportskih inicijativa u svijetu. Uz druženje i lijepo vrijeme uspješno je savladan zahtjevan uspon od oko 1.800 metara do vrha Brasina s kojeg se pruža prelijep pogled na širu okolinu.

Ovaj događaj su, uz koordinaciju Federalnog ministarstva kulture i sporta, organizovali biciklistička i planinarska udruženja iz Mostara: PSD i HPD Prenj, Biciklistički klub Mostar i Brdsko-biciklističko udruženje MTBA, a projekt su podržali udruženje SANUS MOTUS iz Mostara i Odsjek za sport Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara.

Osim Federalnog ministarstva koordinaciono tijelo na nivou BiH za Evropsku sedmicu sporta čine još predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH te Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine. Sve navedene institucije su bile dužne da predlože aktivnosti kojima će se predstaviti na Evropskoj sedmici sporta.

Predvođena Evropskom komisijom i u organizaciji nacionalnih koordinatora i sportskih partnera širom Evrope, sedmica promovira aktivan stil života kroz razne proslave i događaje. Prošle godine je Bosna i Hercegovina prvi put imenovana kao članica zemalja Zapadnog Balkana.

Sedmica je namijenjena svima, bez obzira na dob, pozadinu ili nivo kondicije, a pomaže pojedincima, javnim vlastima, sportskom pokretu, organizacijama civilnog društva i privatnom sektoru da sarađuju u oblasti sporta.