Istraživanje
0

Morate li čekati u redu, birajte Švedsku, ne Bugarsku

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Britanski dnevnik Daily Telegraph u ponedjeljak pažnju poklanja istraživanju provedenom u 24 evropske zemlje a sve s ciljem da se utvrdi koliko se i gdje najduže stoji u redu. Autori istraživanja, nakon stajanja u 2000 redova, zaključili su sljedeće: redovi za proizvode i usluge postaju duži a najgori su oni u poštama i bankama. S druge strane, najmanje se čeka u redovima na autobusnim stanicama i pred kasom u trgovinama odjeće.

Istraživači su po zadatku, pored ostalog, stajali u redovima u bankama, restoranima brze hrane, trgovinama prehrambenih proizvoda i blagajnama na autobusnim i željezničkim stanicama.

Kada se nakon svega podvuče crta, u prosjeku je potrebno tek nešto više od deset minuta da se stigne na vrh reda, piše Daily Telegraph, uz podsjećanje da je to dvostruko duže nego što je istovjetno istraživanje pokazalo prije dvije godine.

U redu u pošti se u prosjeku čeka najduže, 19 minuta, u banci tek minutu kraće. Ako već morate čekati u redu, savjetuje čitatelje Daily Telegraph, onda je najbolje da to činite u Švedskoj jer će vam tamo to u prosjeku oduzeti tek dvije minute vremena.

U prvih deset zemalja s najkraćim čekanjem su i Danska, Španjolska i Britanija; njihov prosjek je tri minute.

Najduži i najsporiji redovi su u Rusiji, ali čak i to pada u zasjenak Bugarske koja se može podičiti najsporijim redom u Evropi. Tamošnjoj službi za izdavanje putovnica je za pružanje usluga za 36 građana bilo potrebno cijelih šest sati, piše Daily Telegraph.