Luksuzna četvrt
65

Monako širi svoju teritoriju, do 2025. godine imat će još 60.000 m2 zemlje

Klix.ba
Foto: Valode & Pistre
Monako je druga najmanja zemlja na svijetu, ali je jedna od najbogatijih. Na površini od 2,02 kilometra kvadratna živi 38.000 stanovnika, a iz godine u godinu zbog mnogobrojnih turista postaje tijesno. Monako je krenuo u novi projekat širenja teritorije na Sredozemnom moru koji je vrijedan dvije milijarde eura.

Nakon što su se proširili za više od 400.000 metara kvadratnih tokom 19. stoljeća, Monako će sada dobiti još 60,7 hiljada metara kvadratnih. Planirano je da projekat bude okončan do 2025. godine, a nova četvrt nazvana Portier Cove nalazit će se pored legendarnog kazina Monte Carlo koji se pojavljuje u tri filma "James Bond". Četvrt će biti ispunjena luksuznim stanovima i vilama u kojima će živjeti 1.000 ljudi.

U okviru naselja bit će napravljeno brdo i uređeni park, šetalište uz more i mala luka.

Vlada Monaka će nadzirati projekat, a privatni finansijeri će pokriti troškove gradnje i zaraditi od prodaje nekretnina.

"Privatna grupa će od prodaje stanova i kuća zaraditi više od 3,5 milijarde eura", rekao je Jean-Luc Nguyen, voditelj vladinog odjela za proširenje teritorije.

Četvrt Portier Cove će biti dizajnirana tako da se uklopi u obalni krajolik kako bi se prilagodio protoku vode. Izgradnja će biti kompleksna i može naštetiti životu u moru. Ali, ključni igrači koji su dio izgradnje ovog eko distrikta brzo su istakli svoj vrlo ambiciozni cilj održivosti i zaštite okoliša. Zaštićene vrste biljaka su prebačene na drugu lokaciju, a instalirane su posebne podmornice koje će pratiti područje s ciljem minimaliziranja štete.

Konstrukcija koja će se nalaziti u moru uključuje 18 komora koje će biti ispunjene mješavinom mulja i stijena. Svaka od tih komora bit će visoka 26 metara, a teška 10.000 tona. Platforma će biti izgrađena 2020. godine, a cijela četvrt će biti otvorena do 2025. godine.

Oko 40 posto energije ovog područja dolazit će iz solarnih panela i pumpi u moru, a koristiti će se za zagrijavanje i hlađenje zgrada. Svaki stan će imati 400 metara kvadratnih, a kuće će imati 1.000 metara kvadratnih.

Monako je jedna od najtraženijih adresa na svijetu, ali je ujedno i najskuplje mjesto za kupovinu nekretnina. Za jedan milion dolara možete kupiti samo 17 metara kvadratnih zemljišta, za razliku od New Yorka gdje možete kupiti 26 metra kvadratnih ili Londona u kojem dobijete 30 metara kvadratnih.

U Monaku žive mnogi poznati među kojima je vozač Formule 1 Lewis Hamilton, te srbijanski teniser Novak Đoković.