Kultna mala crna haljina
0

Žene mogu napraviti dramu tražeći haljinu, a obući će je samo 2 puta

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Žene su u stanju napraviti pravu malu dramu kada traže savršenu odjeću za posebne prilike. No, čak i kada pronađu savršenu haljinu, obući će je maksimalno dva puta, pokazalo je istraživanje.

Ovo se posebno odnosi na klasičnu, takozvanu malu crnu haljinicu. Bez obzira koliko zadovoljne i sretne bile kada pronađu onu koja im najviše odgovara, haljina će završiti čameći u ormaru, pokazalo je istraživanje u kojem je učestvovalo 2.000 žena.

Žene su jednostavno zabrinute da će ih neko vidjeti u jednoj te istoj haljinici više puta ili da će ona nakon što je prečesto budu nosile izgubiti onu posebnu draž koju je imala kada je tek kupljena.

Više od 68 posto žena u ovom istraživanju je reklo da su svoju prvu malu crnu haljinicu kupile u dobi između 18 i 24 godine.

Većina njih je godinama čuvala ovaj komad odjeće u ormaru nadajući se da će opet biti posebna prilika da je obuku, no s vremenom u njihovoj glavi to nije bila ista haljina.

No, upravo tada počinje nova potraga za drugom savršenom malom crnom haljinicom. Prema ovom istraživanju osam od 10 žena je reklo da imaju jedan takav primjerak odjeće u svojoj kolekciji, ali su je obukle maksimalno dva puta na neki društveni događaj.

Još jedan zanimljiv podatak za ovaj, većini žena omiljeni odjevni predmet, kaže da 91 posto žena svoju omiljenu crnu haljinicu nikada nisu oprale u mašini za veš.

“Za većinu žena je dovoljno opravdanje za trošak na malu crnu haljinu sama činjenica da ona jednostavno treba stajati u ormaru u njihovoj kolekciji za slučaj da budu pozvane na neki od društvenih događaja gdje će je odjenuti”, kaže jedan od autora istraživanja, piše Daily Mail.