Rušenje tabua
17

Žene koje su rekle ne obojenoj kosi i ponosno prošetale svoje sijede

Klix.ba
Nekada je sijeda kosa asocirala na mudrost i iskustvo. Takvo mišljenje još uvijek vrijedi, ali samo za muškarce. Za žene je tretman nešto drugačiji. Razlog tome je što društvo još uvijek nije spremno da prihvati prirodni proces starenja žena.

Društvo prihvata sijede žene tek ako imaju više od 60 godina.

Srećom, vremena se mijenjaju. Naime, 26-godinšnja Martha Truslow Smith nije željela provoditi sate i sate kod frizera pokušavajući prekriti nešto što je potpuno prirodan proces. Zbog toga je otvorila Instagram profil pod nazivom Grombre kako bi pružila podršku svim ženama koje su se odlučile da više ne farbaju svoju kosu.

"Glavni razlog zbog kojeg sam pokrenula stranicu Grombre jeste započeti dijalog sa ženama o sijedoj kosi i pronaći odgovore na neka vlastita pitanja, poput: 'Je li istina da je moja sijeda kosa ružna, čini li me starijom i znači li to što imam sijede da nisam dovoljno dobra'", rekla je Martha za Bored Pandu.

Iako je trend bojenja kose u sivo sve popularniji, Martha je kazala kako se ipak ne slaže ni s ovim modnim trendom. Zahvaljujući svojoj stranici Grobmre Martha je upoznala mnogo žena koje su odustale od bojenja kose, a sve one izgledaju jednostavno prelijepo.

Zorra je svoju prvu sijedu vlas uočila kada je imala samo sedam godina.

Foto: Instagram (Zorra)
Foto: Instagram (Zorra)

"Imala sam dugu kosu i privukla mi je pažnju. Sa 22 bila sam sijeda. Nakon opaske mog šefa da izgledam staro počela sam se farbati u tamnosmeđe i radila sam to do 42. godine. Morala sam da se farbam svake dvije sedmice. Mrzila sam to, ali kosa je izrastala tako brzo. Osjećala sam se poniženo ako bi iko posumnjao da imam sijedu kosu. U 42. godini sam odlučila da prestanem. Iako su me mnogi odgovarali od te ideje, nisam odustala. Već šest godina se ne farbam, osjećam se lijepo, a i mom suprugu se sviđa", napisala je Zorra na Instagramu.

Tennille Murphy odlučila se prestati farbati u momentu kada je odlučila prihvatiti sebe.

Foto: Instagram (Tennille Murphy)
Foto: Instagram (Tennille Murphy)

"Moja kosa ne dokazuje moju mladost. Osjećam se mlado, zdravo i lijepo. Volim što mi društvo ne nameće standarde, već sam lijepa na svoj način. Nikada više neću farbati svoju kosu i radije ću biti sijeda nego ofarbana", napisala je Tennille Murphy.

Canastasia je prestala farbati kosu prije četiri godine i u potpunosti je zadovoljna svojim izgledom.

Foto: Instagram (Canastasia)
Foto: Instagram (Canastasia)

"Imala sam samo 12 godina kada je momak u kojeg sam bila zaljubljena primijetio da imam sijedu dlaku. On nije mislio ništa loše, ali ja sam bila užasnuta. Od tada sam je stalno šišala i farbala. Sada više ne i super se osjećam zbog toga", rekla je Canastasia.

Lhin s Tajlanda je svoje prve sijede dobila dok je pohađala srednju školu.

Foto: Instagram (Lhin)
Foto: Instagram (Lhin)

"Prije četiri godine odlučila sam da se više ne farbam i jednostavno sam pustila da moja kosa skroz posijedi. Sada volim svoju kosu i osjećam se blagoslovljeno što ja napokon mogu biti ja. Drago mi je da mogu vidjeti sve više sijedih dama koje ponosno nose svoje sijede vlasi", rekla je 37-godišnja Lhin.

Korisnica Instagrama nadimka Mildred prve sijede dobila je s 18 godina.

Foto: Instagram (Mildred)
Foto: Instagram (Mildred)

"Sada imam 42 godine i jedva čekam da vidim svoje sijede kovrdže. Sivo je sloboda", napisala je Mildred.

Donnu Cerise ovaj proces je osnažio i naučio da zavoli sebe onakvu kakva jeste.

Foto: Instagram (Donna Cerise)
Foto: Instagram (Donna Cerise)

"Prelazak na sivu stranu zauvijek mi je promijenilo život. Sada imam potpuno drugačiji pogled na starenje i život općenito. Ovaj proces mi je dao snagu koju nisam ni znala da imam. Osnažio me je. Volim svoju kosu. Volim sebe", napisala je Donna Cerise.