Dug proces
0

Stvari koje trebate znati prije prije nego ofarbate kosu u pastelne i dugine boje

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pastelne boje i jarke boje već neko vrijeme su u trendu, a ovu boju prve su nosile zvijezde poput Cardi B koja se na Instagramu pohvalila s kosom u duginim bojama i Lady Gage koja je se na crvenom tepihu Zlatnog globusa prošetala s ledeno plavom bojom kose.

Ove boje zaista izgledaju predivno ali prva stvar koju morate znati jeste da se veoma teško održavaju, a nije ih tako lako ni dobiti. Kako bismo vam pomogli da odlučite želite li zaista pastelne ili dugine boje donosimo vam stvari koje trebate znati prije nego se ofarbate.

Ovaj proces najbolje će primiti kod osoba koje nikada prije nisu farbale kosu. U mnogim slučajevima prije nego postignete na primjer pastelno rozu nijansu morat ćete izblajhati svoju kosu. Pogotovo kod žena koje imaju tamniju kosu jer je mnogo teže nju izbijeliti.

Stilisti kažu da se svi tipovi kose mogu ofarbati u pastelne nijanse, međutim osobe koje imaju jako kovrdžavu kosu trebali bi razmisliti prije nego se upuste u ovu avanturu jer izbjeljivanje kose može dovesti do suhoće kose.

Farbanje u pastelnu boju nekada može potrajati i cijeli dan, stoga želite li ovu boju morate se naoružati strpljenjem. Proces je veoma dug posebno ako imate tamniju kosu. Najduži proces je izbjeljivanje kose, koji bi mogao potrajati dva do šest sati, ovisno od gustoće kose, dužini i boji, a ako želite kosu u duginim bojama ili više nijansi onda će firzerki trebati dodatnih sat vremena da nanese boju i 30 minuta da stoji prije nego se ispere.

Također trebate znati da vam jedno farbanje neće biti dovoljno, pogotovo ako imate tamniju kosu ili kosu koja je prethodno bila obojena. Stoga ćete ovaj postupak morati ponoviti nekoliko puta do željene nijanse.

Ove boje brzo blijede. To posebno vrijedi za pastelne tonove koje počinju blijedjeti odmah nakon prvog pranja. Za većinu ljudi pastelne boje traju oko šest do osam sedmica ovisno o tome koliko često perete kosu.

Dobijanje pastelnih ili duginih boja kose može biti veoma skup proces. Sigurno ćete potrošiti i više od stotinjak maraka kako biste dobili nijansu koju želite, no i to ovisi od dužine i gustine kose.

Osim toga kosu morate mnogo više njegovati, te izbjegavati upotrebu aparata za ravnjanje ili kovrdžanje kose. Također frizeri preporučuju da kosu perete prohladnom vodom kako bi se boja što duže održala na kosi.

S druge strane vraćanje prirodnoj boji bit će izuzetno dug proces, no mnogo je brži od izbjeljivanja kose. Svakako ovo ne bi trebali raditi sami već kod profesionalca samo tako ćete dobiti željenu boju a nećete je previše ni oštetiti.