Moda i ljepota
0

Završena trodnevna konferencija o karcinomu dojke

NINA
Na trodnevnoj konferenciji o karcinomu dojke, koja je održana u Sarajevu, dokazano je da na Institutu za onkologiju KC-a Univerziteta u Sarajevu može raditi operativna zahvat koji smanjuje broj nepotrebnih tkiva pazušne regije kod bolesnica s karcinomom dojke.

Direktor Evropske škole onkologije iz Milana Alberto Costa i naši hirurzi izveli su taj operativni zahvat na KC-u Sarajevo, koji je preko videozida prikazan i na konferenciji.

Na Institutu za onkologiju u Sarajevu, kako kaže Costa, došlo je do napretka i u dijagnosticiranju, tako da se može utvrditi koju vrstu tačno karcinoma žena ima jer karcinom dojke nije jedna bolest, nego grupa bolesti koja se može rasporediti po stepenima.

Međutim, ono što se još uvijek ne može uraditi na Institut za onkologiju u Sarajevu je rekonstrukcija dojke nakon što se tumor otkloni. "To je ono što se još uvijek ne nudi kao mogućnost u liječenju i to je definitivno ono za što će se u budućnosti morati napraviti plan", kazao je Costa.

Predstavnica Instituta za onkologiju Hiba Bašić je kazala da je vrlo zadovoljna s konferencijom jer ona nije bila samo edukativnog karaktera, nego je potaknula raspravu i rješavanje određenih dilema.