Večeras u Vijećnici
60

Zavirili smo na pripreme modne revije koju spremaju migranti iz prihvatnih centara u BiH

N. O.
Pripreme za modnu reviju "Priča o nama" (Foto: D. S./Klix.ba)
Pripreme za modnu reviju "Priča o nama" (Foto: D. S./Klix.ba)
"Priča o nama" naziv je modne revije koja će se održati večeras u sarajevskoj Vijećnici povodom Međunarodnog dana migranata, a fotogalerija donosi uvid u pripreme i pozadinu večerašnjeg događaja.
Međunarodna organizacija za migracije (IOM) organizator je revije na kojoj će biti predstavljen modni brend nastao u tri prihvatna centra za migrante u Bosni i Hercegovini.

IOM je bio organizator radionica u okviru kojih su migranti imali priliku razviti svoje šivaće vještine i kreirate prve odjevne komade, a u realizaciji njihovih kreativnih ideja pomogla im je modna dizajnerica Aleksandra Lovrić.

Modni brend koji će večeras biti zvanično predstavljen utemeljen je na kulturnoj razmjeni, saradnji i zajedničkom učenju što je bio način da se promovira društvena integracija migranata u lokalne zajednice, koristeći se modom kao medijem.

Većina onih koji su učestvovali u kreiranju kolekcije je već radila u tekstilnoj industriji u svojim matičnim zemljama - Afganistanu, Turskoj ili Iranu, a misija im je da nastave biti dizajneri, krojači ili da se bave šivanjem iz hobija.

Pored 10 migrantkinja koje će biti modeli, 10 manekenki iz modne agencije Džejle Glavović pokazat će modne kreacije nastale u centrima Blažuj, Ušivak i Miral.

Za šminku modela bila je zadužena Maja Koristović, Vesna Husić i Marija Varga, a za frizure manekenki pobrinuo se Edo Nuhić.

O ovom projektu na svom Facebook profilu oglasila se i bh. manekenka Džejla Glavović kazavši kako je ovo način da se "lakše savladaju prepreke, a da se učesnici projekta osjećaju korisno".

"Kako bi ljudima u pokretu pomogli da lakše savladaju prepreke i da se osjećaju korisno, IOM Bosnia and Herzegovina je pripremio sjajan projekt - organizovat će modnu reviju posvećenu Međunarodnom danu migranata! Dala sam svoj doprinos ovom događaju - pripremila sam ljude u pokretu, koji će nositi modele na ovoj reviji, zajedno s modelima Swan Model Management", napisala je.

Istaknula je da ovakve "sitne, ali bitne" akcije pomažu da umjesto krivnje živimo odgovornost i da ćemo se samim time bolje osjećati suočeni sa svim teškim slikama i sudbinama o kojima je pisala u svojoj objavi.