{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zašto muškarci žive kraće od žena

S
11.6.2007. u 11:12
0
0
Zašto muškarci žive kraće od žena
0
Zašto muškarci žive kraće od žena
Zašto u zapadnoj civilizaciji žene žive duže od muškaraca? Možda zato što oni više računa vode o svom automobilu nego li o vlastitom zdravlju. Muškarci bi radije stali pred streljački vod, nego recimo otišli kod urologa na redovni pregled. Zašto? Ko zna.
Evo sedam bolesti koje najčešće pogađaju muškarce i u velikom broju slučajeva uzrokuju preranu smrt.

Rak prostate
Ova vrsta raka nije povezana sa drugim bolestima niti je uzrokovana životnim stilom. Rak prostate ima veze sa godinama starosti i nasljednim faktorom. Oko 80% muškaraca koji su prešli 80. godinu imaju rak prostate.

Rak pluća
Najčešće ga potiče pušenje, no može biti nasljedan ili uzrokovan toksičnim isparavanjima na radnom mjestu. Prestanak pušenja bi značajno smanjio rizik od raka pluća.

Srce
Muškarci su podložniji zastoju srca nago žene zbog vlastitog hormona testostereona. No srčane bolesti uzrokuje i visok holesterol, pušenje, alkohol, prevelika težina, visok pritisak, dijabetes, a može biti i nasljedno. Malo više kretanja i odalazak kod doktora može spriječiti najgore.

Rak jetre
U 90 % slučajeva, rak jetre izaziva alkoholizam i hepatitis C. Ostalih 10 % ovu bolest dobije zbog hepatitisa B, nasljednih metaboličkih poremećaja. Pretjerano korištenje tableta i neoprezan seksualni život mogu povećati rizik od obolijevanja od ove bolesti.

Gojaznost
Dok se kod žena masnoća nakuplja uglavnom na bokovima i stražnjici, kod muškaraca se to dešava na stomaku. Niko još uvijek ne zna tačno zašto je to tako. Bilo kako bilo, abdominalno debljanje je još opasnije i povezuju ga sa metaboličkim i respiratornim problemima. Tako da gojaznost pogoduje razvijanju dijabetesa, visokog pritiska i kardiovaskularnih tegoba.

Moždani udar
Moždani udar se povezuje sa nasljednim čimbenicima, visokim pritiskom, dijabetesom i hroničnim glavoboljama.

Većina ovih stanja mogu se spriječiti ili se barem može umanjiti rizik razvijanja istih redovnim odlascima kod doktora. Možda još uvijek nije napravljena vakcina protiv raka, ali ako se ova opaka bolest otkrije na vrijeme može se liječiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: