Moda i ljepota
0

Zašto Englezi vole čaj?

Sarajevo-x.com
Mnogi se pitaju zašto Englezi vole čaj jer smatraju da i nije baš neko piće. Da biste shvatili zašto je čaj u Engleskoj najpopularnije piće, morate znati kako se ispravno sprema.

Postoji jednostavan princip kako napraviti dobar čaj. Za pravu aromu voda mora ključati (ne proključati) kada dođe u kontakt sa lišćem čaja.

Englezi imaju dosta čudne običaje, kao što je zagrijevanje čajnika da se ključala voda ne bi rashladila kada dospije u čajnik.

Američki običaj služenja čaja, donošenje vrećice nekog čaja i čajnik pun tople vode na stol, jeste savršen način pravljenja tankog i mutnog čaja kojeg niko ne bi želio piti.

Možda su zato Amerikanci zbunjeni oko toga zašto Englezi piju toliko čaja, jer nikada nisu popili pravi čaj. Zbog toga ne razumiju. Iako većina Engleza uopće ne zna napraviti pravi čaj i mnogo ljudi pije jeftinu instant kafu mjesto čaja, što je šteta i stvara kod Amerikanaca impresiju da Englezi nemaju pojma o vrućim napitcima.

Najbolji savjet za sve ljude koji dolaze u Englesku, a žele probati dobar čaj jeste sljedeće: Idite u ''Marks and Spencer'' i kupite paketić čaja ''Earl Grey''. Dok Vam voda ključa, otvorite paketić i udahnite polako. Pažljivo - može vam se malo zamantati, ali bez brige, sve je savršeno legalno. Kada voda proključa naspite malo u čajnik, sačekajte trenutak i ponovo je izlijte. Stavite nekoliko vrećica čaja u čajnik. Stavite vodu da ponovo proljuča i što brže možete, saspite je u čajnik.

Ostavite nekoliko minuta da stoji i onda naspite čaj u šolju. Ako mislite da bi Vam se čaj s mlijekom dopao, onda naspite mlijeko prije čaja u šolju. U čaju također možete uživati i sa kriškom limuna.

Popijte čaj. Nakon nekoliko minuta pomislit ćete da mjesto na koje ste došli i nije tako čudno.