Moda i ljepota
0

Za Slovence Marija Terezija utjecajnija od Pepce Kardelj

FENA
austrijska carica Marija Terezija
austrijska carica Marija Terezija
Najsnažniji povijesni pečat Slovencima je utisnula austrijska carica Marija Terezija, pokazuju dosadašnji rezultati ankete Slovenskog radija povodom Međunarodnog dana žena.

Rezultati ankete, u kojoj slušatelji biraju ženu koja je "u najvećoj mjeri pokrenula kotač povijesti", biti će objavljeni u četvrtak, na Dan 8. ožujka, no već sada je razvidno da su slovenski slušatelji, a osobito slušateljice, većinu svojih glasova dali vladarici iz 18. stoljeća i predstavnici "prosvijećenog apsolutizma".

Carica je, ističu ispitanici, uvela obvezno pučko školstvo, naredila obveznu sadnju tada nove poljoprivredne kulture - krumpira, ali i sredila katastarske podatke i nizom drugih mjera pozitivno utjecala na prilike u Austriji čiji su sastavni dio tada bile i slovenske zemlje.

Žene, sudionice ankete, posebice ističu caričinu odlučnost u provedbi zakona koje je donijela te njezinu nepopustljivost. Stoga utjecaj Marije Terezije na sadašnjost stavljaju ispred drugih slavnih žena za koje su također mogle glasovati.

A bila su im ponuđena mnoga povijesna ženska imena, poput Kleopatre, Margaret Thatcher, Majke Terezije, Indire Gandhi, Madonne. Bilo im je ponuđeno i ime Pepce Kardelj, životne suputnice bivšeg slovenskog komunističkog lidera Edvarda Kardelja, koja se i sama bavila politikom.