Savjeti stručnjaka
0

Za lijepu kožu lica najbitnija je adekvatna prehrana: Šta jesti, a šta izbaciti

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Evgeniya Dragunskaya je kozmetičarka s 25 godina radnog iskustva. Njeni klijenti nazivaju je restauratorom ljudskog lica koji uklanja tragove vremena, a ona je ukazala na neke od najvećih neprijatelja kože lica.

Većina ljudi ima probleme s kožom zbog neadekvatne prehrane. Ta neadekvatna prehrana uključuje nedostatak nekih veoma bitnih elemenata ali i obilje nekih drugih. Suhoća lica može biti uzrokovana nedostatkom cinka, selena, vitamina E i D ili stanjem poznatim kao hipotireoza.

Prerano starenje kože može biti uzrokovano niskom razinom holesterola, visokom razinom feritina, kao i nedostatkom triglicerida. Trigliceridi su masti koje su glavni izvor energije za tijelo. Demodikoza (ili oralni dermatitis) posljedica je česte upotrebe šećera i glutena. Akne su reakcija na mliječne proizvode, alkohol i gluten. Osip na čelu posljedica je pretjerane konzumacije šećera.

Akne i osipi na obrazima i bradi znak su pretjerane konzumacije mliječnih proizvoda.

Evgeniya često čuje od svojih pacijenata da ne mogu živjeti bez čokolade, sira ili mesa. Razlog ovih tvrdnji možda se krije iza nedostatka važnih elemenata. Na primjer nagon za čokoladom znači da vam nedostaje magnezij. Nagon za slanom hranom znači da vam organizmu nedostaje serotinin ili da imate nizak pritisak.

Ono što osim akni, osipa i suhoće kože žene još iritira su i podočnjaci. Ako imate podočnjake Evgeniya savjetuje da koristite vagotoničnu kremu za oči najkasnije tri sata prije spavanja. Ovu kremu je još bolje koristiti ujutru. Nanesite je u debelim slojem, a višak kreme uklonite 10 minuta kasnije.

Osim toga navečer ne biste trebali jesti bjelančevine i slane proizvode, a najbolja opcija bi bila da ne jedete ništa četiri sata prije spavanja.

Nažalost tretmani za oči pomoću krastavaca i krompira ne pomažu. U stvari, oni potpuno isušuju kožu ispod očiju.