{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


WHO upozorava na opasnost od solarija

N
17.3.2005. u 22:33
0
0
WHO upozorava na opasnost od solarija
0
WHO upozorava na opasnost od solarija
Blizu 66.000 ljudi umire svake godine u svijetu od malignih melanoma ili neke druge vrste raka kože, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ističući posebno opasnost od pretjeranog izlaganja sunčevim zracima i korištenja solarija, naročito za najmlađe.
Svake godine, svijet bilježi 132.000 novih slučajeva melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože i više od dva miliona drugih oblika tumora kože, napominje u svom saopštenju WHO, prenijela je agencija AFP.

Većina tih slučajeva je posljedica pretjeranog izlaganja ultraljubičastim zracima. Moda solarija i UV lampi doprinijela je povećanju broja oboljelih od raka kože, smatra WHO, napominjući da zračenje tih aparata može biti veće od podnevnog sunca tokom ljetnih mjeseci.

Učestalost raka kože je veća u zemljama u kojima je sunčanje u modi: Australiji, Novom Zelandu, Sjevernoj Americi i Sjevernoj Europi. U Norveškoj i Švedskoj, učestalost melanoma na godišnjem nivou se više nego utrostručila tokom posljednjih 45 godina, a u SAD-u se udvostručila tokom posljednjih 30 godina.

Do sada su samo Belgija, Francuska i Švedska usvojile zakone kojima se regulira uporaba UV lampi. WHO stoga preporučuje da vlade osnaže svoja zakonodavstva, kako bi se uspostavila bolja kontrola solarija, i da zabrane pristup tim aparatima osobama mlađim od 18 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: