Moda i ljepota
0

Visok šećer u krvi je jedan od pet najvećih globalnih ''ubica''

Sarajevo-x.com
Visok šećer u krvi je jedan od pet najvećih globalnih ''ubica'', pokazalo je istraživanje na Harvardu. Visok nivo šećera u krvi je jedan od glavnih znakova da će osoba oboljeti od dijabetesa.

Visok šećer ubije mnogo ljudi prije nego što oni uopšte i dobiju dijabetes, rekao je Goodarz Danaei sa Harvardske škole za javno zdravstvo. Uz to, nivo šećera u krvi počinje uzrokovati probleme u onom trenutku kada pređe prag malo veći od normalnog. Nije stvar u dobijanju bolesti u određenom trenutku, već u stalnom porastu rizika od bolesti.

Koliki je ovo problem? Danaei i njegove kolege posmatraju podatke iz 52 države. Njihovi podaci su užasavajući. Širom svijeta, visok šećer u krvi uzrokuje tri miliona smrtnih slučajeva svake godine.

''Naši rezultati pokazuju da jedna od pet smrti od srčanog udara i jedna od osam smrti od moždanog udara širom svijeta su povezane sa nivoom šećera u krvi koji je veći od normalnog'', zaključuju Danaei i kolege.

Sa ciform od 3,16 miliona godišnjih smrtnih slučajeva, visok šećer u krvi se priključuju ostalim pošastima ljudskog roda. Prije šećera, na listi najčešćih uzročnika smrti se nalaze pušenje (4,8 miliona smrtnih slučajeva) i visoki kolesterol (3,9 miliona smrtnih slučajeva), a iza šećera je gojaznost (2,4 miliona smrtnih slučajeva). Istraživači ukazuju na to da je visok krvni šećer poseban problem u zemljama sa niskim i srednjim stepenom razvoja.