Moda i ljepota
218

Vanja Lisac: U modnoj fotografiji nema love, ali je najinteresantniji posao

Piše: Adisa Pobrić
Vanja Lisac
(Foto: Vanja Lisac)
Poznata modna fotografkinja Vanja Lisac nedavno je postala članica jedne od najvećih svjetskih agencija za fotografiju FashioNetStudio. Ovo priznanje doživjela je kao nagradu za svoj dugogodišnji rad i poručuje: "Ništa ne dolazi slučajno".

Vanjino bavljenje fotografijom traje već dugo, a njeni djed i baka bili su fotografi. Uvjerena da samo ulaganjem u sebe možete postići uspjeh, ističe da je dugo radila na ovom projektu i na pripremi materijala.

"Odavno sam znala šta je moj krajnji cilj, iako sam imala i dosta uspjeha na našim prostorima, uvijek sam stremila da napravim još više. Nije pitanje odlaska van naših granica, ja sam ustvari svoju karijeru i počela u LA-u gdje sam studirala umjetnost, odsjek fotografija. Dakle, nije samo želja otići u inostranstvo, nego uraditi više. Pitanje je vrijednosti kojom se zadovoljavate", kazala je Lisac u razgovoru za Klix.ba.

Novi izazovi i velika odgovornost

Raduje je i što se pred njom pojavio novi izazov, novi ljudi, nova atmosfera, veliki projekti i velika odgovornost.

Na pitanje koliko će joj učlanjenje u ovako veliku agenciju otvoriti nove vidike i prostore za rad, odgovorila je: "Sve zavisi od toga kako ću se pokazati, kako će im se dopasti moj rad. U tom svijetu nikada ne znate, uostalom, kao i u svim drugim oblastima".

U Vanjinom studiju u Sarajevu uvijek se nešto zanimljivo dešava, a kazala nam je da trenutno radi na jednom ozbiljnom i interesantnom projektu za hrvatsko tržište o kojem nije smjela ništa više otkrivati.

Nedavno smo gledali Vanjine fotografije predstavnika Bosne i Hercegovine na Eurosongu, a o Dalal, Deenu, Ani i Jali izjavila je da su harizmatični na svoj jedinstven način.

"Oni su svi velike profesionalci i moji prijatelji. I zbog našeg odnosa, a i zbog njihovog iskustva, snimanje je proteklo bez problema. Žao mi je što nismo imali više vremena, ali svi projekti su uvijek 'knap' sa deadlineom", dodala je.

Ako nešto želiš, niko ti ne može zasmetati

Vanja je dokaz da nije važno iz koje sredine dolazite, ako vrijedno radite, to neće ostati neprimijećeno.

"Svaka sredina je posebnost. Čak veliki gradovi daju veću gorčinu, a loših ljudi ima svugdje. Ako nešto hoćeš, onda ti niko ne može zasmetati. Mislim da je bitno biti marljiv i biti odgovoran. U ovoj sredini se lako uljuljati. Najveći je problem sam sebe motivisati da radiš sve na vrijeme, od administracijskog dijela ovog posla (a da, ima ga), preko organizacije snimanja pa tek onda do postprodukcije. Ja sam svoj portfolio najvećim dijelom sastavila od snimanja koja sam uradila svojom voljom. Većina tih fotografija je high fashion i mnogo tih radova ne spada u komercijalnu fotografiju. Znala sam da neću nikada dobiti takav zadatak ili posao od klijenta, tako da sam bila prepuštena da radim sve na svoju ruku", otkrila je ova umjetnica koja, kako kaže, inspiraciju crpi sa svih strana.

Okruži se talentom

U radu joj uveliko pomažu itekako kreativni i vrijedni prijatelji.

"Ekipa s kojom radim je izuzetna. I ne samo što su pretalentovani, oni su i moji prijatelji. Ensar Dervišebegović i Maja Koristović su zaslužni za većinu fotografija. Ne mogu izostaviti pretalentovanog Eldina Nuhića, Sanjin Egona, Adu Karišika, Neiru Sinanbašić i mnoge druge. Najbitnije je imati cilj i ekipu koja ide u korak s tobom i tvojim osjećajem za estetiku. Možete imati sve organizovno 'pod konac', ali samo ako jedna osoba nije u koraku s vama, to će se vidjeti. Veoma je bitno da svi dobro sarađujemo", izjavila je naša sagovornica.

Na kraju razgovora Vanja je svima koji se tek upuštaju u avanturu zvanu modna fotografija poručila: "Sretno! Tu love nema, ali je najinteresantnija (meni barem) za fotografisati".