Moda i ljepota
8

Uvojci kose i haljine Marilyn Monroe na aukciji u Los Angelesu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Uvojci kose i haljine Marilyn Monroe bit će ponuđeni na aukciji ove jeseni, a procjenjuje se da bi dvije lokne slavne glumice mogle biti prodate po cijeni od blizu 7.257 eura.

Pramenove kose Marilyn Monroe sačuvala je Frida Hall, njena obožavateljka koja joj je postala i prijateljica, a lokne je, uz saglasnost glumice, dobila od njenog frizera prije nego što je Marilyn preminula 1962. godine.

Lokne koje se čuvaju u posebnoj kutiji, zaštićene od UV zraka, izložit će kuća Julien's auctions 19. i 20. novembra u Los Angelesu. Kuća koja organizira aukciju navodi da su dvije žene bile dugogodišnje prijateljice i da je Frida Hall imala neuobičajeno slobodan pristup ličnom i profesionalnom životu Marilyn Monroe.

Na aukciji će biti ponuđeni i glumicini predmeti koje posjeduju umjetnički direktor Actors studija Lee Strasberg i britanski kolekcionar David Gainsboro-Roberts za kojeg se vjeruje da ima najveću privatnu kolekciju kostima Marilyn Monroe.

Cijene predmeta koji će se naći na aukciji kreću se od 2.721 do 544.316 eura, a među njima je i providna crna haljina sa šljokicama koju je Marilyn nosila u filmu "Neki to vole vruće" i ružičasta lanena haljina iz trilera "Nijagara".

Na aukciji će biti izložena i velika kolekcija fotografija s premijere fima "Istočno od raja" iz 1955. godine.