Moda i ljepota
0

Uspješna transplatacija rekonstruiranog mokraćnog mjehura

FENA
Liječnicima je uspjelo da prvi put u laboratoriju rekonstruiraju kompleksni ljudski organ - mokraćni mjehur, u sedam mladih pacijenata koristeći se živim tkivom uzgojenim u laboratoriju.

To je obećavajući preokret u medicini koji daje nadu da će jednog dana biti moguće regenerirati oboljelo srce, ili druge organe.

Do sada je jedino jednostavnije ljudsko tkivo - koža, kost, hrskavica, laboratorijski uzgajano i onda transplantirano pacijentima. Ovo je prvi put da je kompliciraniji organ, većim dijelom zamijenjen tkivom uzgojenim u laboratoriju od pacijentove vlastite ćelije.

U današnjem broju Britanskog medicinskog časopisa The Lancet tim naučnika piše o studiji u kojoj je kod sedam pacijenata, starosne dobi od 4 do 19 godina, značajan dio mokraćnog mjehura otstranjen i zamijenjen laboratorijski uzgojenim ćelijama.

Istraživački tim u Dječijoj bolnici u Bostonu je prvu takvu proceduru izveo još 1999. godine, ali su željeli vidjeti da li će biti uspješna i na drugima, zbog toga rezultati nisu objavljeni dok nisu izvedene nove operacije i dok liječnici nisu imali priliku dvije godine pratiti progres posljednjeg operiranog pacijenta.

Doktor Anthony Atala, direktor Instituta za regenerativnu medicinu na Univerzitetu Wake Forest, kaže da ova procedura daje nadu onima koji čekaju na donaciju organa. Procjenjuje se da 35 miliona samo među Amerikancima pate od bolesti mokraćnog mjehura, koji će možda uskoro biti u stanju da sami sebe izliječe umjesto godinama dugog čekanja za odgovarajućim organom i straha da će ga organizam odbaciti.

Usto, doktor Atala kaže da njegov tim već laboratorijski uzgaja srčane zaliske, krvne sudove i na desetke drugih ljudskih organa.