Moda i ljepota
0

Umro francuski kralj mode Yves Saint Laurent

Sarajevo-x.com
Francuski kralj mode Yves Saint Laurent preminuo je u 71. godini života. Ova kulturološka ikona 20. stoljeća revolucionirala je žensku modu.

Saint Laurenove kreacije su osvojile sami vrh modne scene i uvrstile su ovog kreatora u elitni klub dizajnera, zajendo sa Christianom Diorom i Coco Chanel koji su Pariz učinili modnim centrom svijeta.

Od princeze Grace od Monaka do glumice Catherine Deneuve, Saint Laurentove kreacije su krasile mnoge poznate žene. On je također prvi dizajner koji je učinio luksuzne modele prihvatljivim široj publici napravivši inovativne kolekcije nosive odjeće.

Na sceni se pojavio u 21. godini života i izgradio je carstvo odjeće, parfema i modnih dodataka.

Smrt Saint Laurenta je u medijima kratko najavljena bez ikakvih detalja uzroka. Poznati dizajner je patio od zdravstvenih problema, od teške depresije, a liječio je alkoholizam.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je pohvalio Saint Laurenta kao kreativnog genija. „On je bio uvjeren da je ljepota luksuz koji je neophodan svakom muškarcu i ženi“, izjavio je Sarkozy.

Ovaj modni dizajner se povukao iz svijeta mode 2002. godine. Dizajner luksuznog donjeg rublja Chantal Thomass je za njega rekao da je u potpunosti oživio garderobu žene učinivši je ponovo zavodljivom. „Njegova moda je bila puna boja i inspirisana umjetnošću“, dodao je Thomass, a prenosi Reuters.