Moda i ljepota
0

Umjereno pijenje alkohola možda korisno za starije muškarce

FENA
Stariji ljudi koji umjereno piju možda bolje fizički funkcioniraju i od onih koji nikad ne piju i od onih koji piju previše, poručio je tim stručnjaka iz Pacifičkoga mediciniskog centra u San Franciscu.

Oni su do ovog zaključka došli prateći 5.962 muškarca starosti od 65 godina naviše, koji su bili razvrstani u pet grupa prema tome koliko piju, prenio je Reuters.

U prvoj grupi bili su "problematični" ispitanici, tj. oni koji se mogu smatrati alkoholičarima, u drugoj ispitanici koji "redovno previše piju", tj. oni koji u većini dana piju pet i više alkoholnih pića. Treću grupu činili su oni koji "mnogo piju", odnosno konzumiraju dvadest jedno ili više alkoholnih pića svake sedmice.

U kategoriju umjerenih konzumenata alkohola ušli su oni ispitanici koji su sedmično pili između sedam i 21 alkoholnog pića. Petu grupu činili su apstinenti.

Ispostavilo se da umjereni konzumenti alkohola imaju za tri do pet posto bolje rezultate na testovima fizičke kondicije od apstinenata, dok su rezultati onih koji mnogo piju bili otprilike isti kao i rezultati apstinenata.

Među apstinentima bilo je procentualno najviše onih koji su se žalili na fizička ograničenja u obavljanju svakodnevnih aktivnosti - hodanja, penjanja uz stepenice, obavljanja težih kućnih poslova itd. Ispitanici koji su mnogo pili imali su na ovom planu malo bolje rezultate od apstinenata.

Najmanja vjerovatnoća da će se požaliti na "funkcionalna ograničenja" zabilježena je kod kod onih ispitanika iz kategorije umjerenih koji su pili od sedam do 14 pića sedmično. Oni su imali navedene probleme čak 38 posto rjeđe nego apstinenti.

Oni koji umjereno piju u principu su boljeg zdravlja u odnosu na ljude koji pretjerano piju, ali i na apstinente, naglašava dr. Pegi Peggy Cawton, voditeljica kalifornijskog tima. Ona podsjeća da su neka ranija istraživanja pokazala da umjereno konzumiranje alkohola umanjuje zapaljenske procese.

Kalifornijski stručnjaci ističu potrebu detaljnijih istraživanja kojima bi se utvrdilo kako dugoročno konzumiranje alkohola utiče na funkcionalne promjene koje donosi starost.