Izložba interaktivne odjeće
0

"Umin ormar" Belme Lizde-Kurt za djecu i djetinjaste

Piše: Aida Džaferović
"Umin ormar" naziv je nadasve neobične kolekcije odjevnih predmeta čija je autorica bh. glumica i rediteljica Belma Lizde-Kurt.

U pitanju je kolekcija takozvane "interaktivne odjeće" za djecu uzrasta od dvije do šest godina.

"Ti odjevni predmeti su puno više od odjeće. Oni imaju zadatak da djecu animiraju da razviju aktivan odnos između sebe i onoga što nose", kaže Belma Lizde-Kurt za Sarajevo-x.com.

Belma Lizde-Kurt
Belma Lizde-Kurt
Iako odjeća iz "Uminog ormara" izgleda kao da je izašla pravo iz dječije mašte, autorica pojašnjava da su razlozi za njeno stvaranje, iznad svega, praktični.

"Svi roditelji znaju da kada negdje izađu sa djecom, neizbježno je nošenje igračkica koje će im zaokupiti pažnju. Sa ovom odjećom to nije potrebno jer već na njoj imaju lutkice, igračkice raznih oblika i boja. Djeca se na taj način zabavljaju i uče, a usput razvijaju fine motoričke sposobnosti jer mogu zakopčavati i otkopčavati dugmad na odjeći", kaže Lizde-Kurt.

Autorica se prilikom stvaranja odjevnih predmeta oslanjala na motive iz našeg kulturnog nasljeđa, a kreacije su jednostavne i efektne, veselih i razigranih boja. Svaki komad odjeće je unikatan i napravljen od prirodnih materijala, a u svojoj veličini mogu ih naručiti ne samo djeca, već svi oni koji se osjećaju djetinjasto.

Izložba ove nesvakidašnje odjeće otvorit će se u sarajevskoj Galeriji "BlackBox" u četvrtak, 2. juna, u 19 sati. Izložba je prodajnog karaktera, a bit će otvorena sedam dana.