{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ubitačna veličina "zero"

S
7.1.2008. u 15:00
0
0
Ubitačna veličina "zero"
0
Ubitačna veličina "zero"
Mnogi stručnjaci kao glavnog krivca za epidemiju popularne veličine "zero" smatraju modnu industriju i slavne ličnosti koje propagiraju izrazito mršavi izgled kod djevojaka i time ga čine popularnim i jedino prihvatljivim.
Zvanične statistike Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je broj smrtnih slučajeva uslijed poremećaja u ishrani kod mladih djevojaka porastao. Broj oboljelih od anoreksije porastao je u protekloj godini za čak 11%, izvještava Daily Mail.

Stručnjaci pak vjeruju da su prave brojke mnogo veće te da ima pacijenata koji još uvijek nisu potražili medicinsku pomoć, a koji uveliko boluju od poremećaja u ishrani. Naglašeno je da svakodnevne fotografije izuzetno mršavih djevojaka koje preplavljuju svjetske medije dodatno pogoršavaju stanje oboljelih jer se oni ugledaju na slavne i mršave i sve više padaju u okove bolesti.

Iako je do skora vladalo uvjerenje da su bulimija i anoreksičnost "ženska bolest“, u protekloj godini povećao se i broj muškaraca oboljelih od anoreksije i bulemije.

Prošlu godinu je obilježila i namjera brojnih modnih dizajnera koji na svjetskim sedmicama mode nisu dozvoljavali izuzetno mršavim manekenkama da učestvuju u revijama. Međutim, broj oboljelih se nije smanjio, a neki od najpoznatijih dizajnera još uvijek biraju anoreksične manekenke za svoje modne kampanje dajući na taj način takvom izgledu prioritet i nagradu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: