Skandal u Kini
4

U Šangaju zbog rasizma otkazana modna revija brenda Dolce & Gabbana

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Dolce & Gabbana otkazala je svoju veliku modnu reviju u Šangaju zbog toga što mnogi u Kini smatraju njenu posljednju marketinšku kampanju rasističkom. Također su se morali izviniti i za postove Stefana Gabbane na Instagramu u kojima kritizira kineski narod.

Iz brenda su poručili kako su suosnivaču kompanije Stefanu Gabbani u profil provalili hakeri i iskoristili ga da pišu ne baš lijepe stvari o Kinezima.

"Mi duboko poštujemo Kinu i stanovnike Kine", piše u izvinjenju.

Gabbana se također izvinio preko svog privatnog naloga, a objavio je i screenshot uvredljivih poruka na Instagramu za koje tvrdi da su ih hakeri napisali, prenosi BBC.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Naime, brend Dolce & Gabbana ove sedmice je objavio tri video zapisa u kojem se pojavljuje kineski model koji jede italijansku hranu poput pizze i tjestenine sa štapićima. Ovaj video ubrzo je uklonjen, ali je ostao sačuvan na pojedinim kineskim društvenim mrežama.

Korisnici društvenih mreža ovu kampanju su kritizirali zbog "trivijalizacije kineske vjekovne kulture i prikazivanja kineskih žena na stereotipni i rasistički način", a modna revija je otkazana.

Ipak, organizatori su izrazili žaljenje što je događaj otkazan, opisujući ga kao nešto što je stvarano s ljubavlju i poštovanjem prema Kini.

"Naš san je bio da donesemo u Šangaj dašak naše historije i kulture. Ono što se dogodilo danas je bilo veoma stresno ne samo za nas, već i za sve ljude koji su radili danju i noću na ovom projektu", napisali su u saopćenju iz kompanije Dolce & Gabbana.