U Francuskoj
91

U 98. godini preminuo slavni modni dizajner Pierre Cardin

B. R.
U 98. godini preminuo francuski modni dizajner Pierre Cardin (Foto: EPA-EFE)
U 98. godini preminuo francuski modni dizajner Pierre Cardin (Foto: EPA-EFE)
Slavni francuski modni dizajner Pierre Cardin preminuo je danas u 98. godini, objavili su iz Francuske akademije likovnih umjetnosti na svom Twitter profilu. Kako su naveli, duboko žale zbog njegove smrti.

Cardin je rođen 1922. u Italiji, a radio je za modni brend Christian Dior i 1983. je odlikovan francuskim ordenom Legije časti.

Bio je među prvim dizajnerima na svijetu koji su počeli graditi modno poslovno carstvo. Smatra se da je futurističkim dizajnom prekinuo dotadašnju modnu tradiciju. Odluka da pravi unisex i konfekcijske kolekcije je bila novitet.

Njegove kreacije su uljepšalave mnoge svjetske zvijezde među kojima su bile glumice Elizabeth Taylor, Jeanne Moreau i Charlotte Rampling, pjevačica Barbra Streisand, bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država Jackie Kennedy, članovi bendova Beatles i Rolling Stones.

Kreacija po kojoj se Cardin pamti i koja je postala popularna širom svijeta je haljina iz 1954. godine koja je bila u obliku balona. Ovu kreaciju je komercijalizirao i bila je inspiracija za niz modnih inovacija.

Također je bio među prvim dizajnerima koji su trgovine otvorili u Japanu, Kini i Rusiji. Svrstava se među pionire brendiranja pa je njegovo ime i prezime otisnuto na brojnim proizvodima - parfemima, satovima, cigaretama itd., prenosi CNN.