Uspješna bh. modna dizajnerica
155

FOTO / Tvico-Stambol: Smuči mi se kad na crvenom tepihu vidim tene i farmerice

Piše: T. Sekulić
Belma Tvico-Stambol je mlada i uspješna bh. dizajnerica. Njene unikatne vjenčanice će uskoro biti predstavljene na Sajmu vjenčanja u Izmiru, a nakon toga će svoju kolekciju vjenčanica i svečanih haljina predstaviti na Fashion Weeku u Dubaiju.
Belma Tvico-Stambol (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Belma Tvico-Stambol (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Belma je imala samo tri godine kada je prvi put uzela iglu u ruke. Najveći uzor joj je tada bila tetka, koja je radila kao krojačica i koja joj je dopuštala da se igra s materijalima i kroji haljine za svoje barbike.

"Još tada sam zavoljela ovaj poziv. Moja najdraža igra je bila šivenje odjeće za barbike i znala sam da će to biti moj poziv i u budućnosti, no otac mi nije dozvoljavao da upišem Srednju školu primijenjenih umjetnosti te sam odlučila upisati Treću gimnaziju, ali sam uporedo išla na kurs slikarstva. Nakon srednje škole, ponovo na nagovor oca, sam upisala Ekonomiju i po završetku prve godine dobila sam posao u Istanbulu u jednoj modnoj kući", ispričala je Belma.

Sa samo 20 godina odselila je u Istanbul i dvije godine kreirala odjeću koja je prodavana na brojnim svjetskim tržištima.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Nisam imala diplomu, ali njima to nije bilo bitno. Željeli su nekoga ko je kreativan i ko zna napraviti model koji će biti prodavan na brojnim svjetskim tržištima", ispričala je.

Nakon dvije godine vratila se u BiH, upisala Tekstilno-tehnološki fakultet u Bihaću i otvorila studio u porodičnoj kući. Mnoge dame koje su u potrazi za odgovarajućom svečanom haljinom, poslovnim odijelom, cipelama ili vjenčanicom navrate u njen studio i pronađu nešto za sebe.

"Trenutno radim na novoj kolekciji vjenčanica i svaka od njih je unikatna. Također, kako bih promovisala stare zanate, odlučila sam u saradnji s obućarom izrađivati cipele te u saradnji sa zlatarom izrađivati burme, tako da djevojke mogu na jednom mjestu pronaći sve", kazala je Belma za Klix.ba istanuvši da odjeću i obuću radi po mjeri, kako bi savršeno odgovarala ženi, a izrađuje odjeću i za žene koje nose konfekcijski broj 44+.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ipak, nije jedostavno biti modni dizajner u BiH.

"Teško je raditi u ovakvim uslovima. Naši ljudi znaju šta vrijedi, ali nemaju novca. Upravo je to razlog zašto sam svima željela približiti svoje kreacije i prilagoditi cijene našim standardima. Ipak, moj cilj je da svoje kreacije predstavim van BiH, a velika šansa je sajam vjenčanja u Izmiru, koji je drugi najveći i najpopularniji na svijetu. Također, naredne godine ću ućestvovati na Fashion Weeku u Dubaiju, a naravno kolekciju ću predstaviti i na Fashion Weeku u Sarajevu koji organizuje Amela Radan", istakla je mlada bh. dizajnerica dodavši da su njeni najveći modni uzori Elie Saab i Giorgio Armani.

Kako tvrdi, bh. ličnosti ne obraćaju mnogo pažnje na modu, pa čak ni na događajima na kojima bi najviše trebali brinuti o tome kako izgledaju.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Zaista mi je loše kad tokom Sarajevo Film Festivala na crvenom tepihu vidim da neko nosi farmerice i tene, takav stil zaista nije primjeren. To je manifestacija zahvaljujući kojoj se predstavljamo svijetu i svako ko hoda crvenim tepihom treba brinuti o tome kako izgleda. Ako Brad Pitt nosi odijelo, zašto to ne bi uradili i naši glumci, već dođu u farmericama. Također, dame u posljednje vrijeme biraju koktel haljine, što uopšte ne priliči takvim događajima, nije sramota nositi toaletu, upravo to se i očekuje na crvenom tepihu", kazala je bh. dizajnerica.
Belma Tvico-Stambol (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Belma Tvico-Stambol (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Belma Tvico-Stambol će uskoro na svojoj stranici organizovati i online prodaju kreacija i nada se da će joj to pomoći da široj publici predstavi svoj rad, a zatim svoje kreacije predstavi u brojnim drugim zemljama i pokaže da su dizajneri iz BiH zaista talentovani.