Promocija jednakosti
18

Transrodna plesačica Leiomy Maldonada novo lice Nike BeTrue kampanje

Klix.ba
Kako bi proslavili Pride mjesec, Nike je za novo lice videokampanje BeTrue kolekcije izabrao transrodnu plesačicu Leiomy Maldonadu.

U novom videu za Betrue kolekciju, Leiomy i grupa plesača izvode "voguing" – ples koji je bio popularan šezdesetih godina među gej i transrodnim osobama u Harlemu. Vogue ples popularizirala je Madonna devedesetih godina svojim istoimenim hitom.

U videu kojeg je režirala Daisy Zhou možete vidjeti kako Maldonado i plesači treniraju u studiju i nastupaju na gradskim ulicama, dok Angel Ramirez postavlja pitanja poput: "Šta biste uradili kako biste obilježili ovaj svijet?" i "Koji anđeli su vam dali svoja krila?".

BeTrue kampanja dio je Equality kampanje koju je Nike pokrenuo još u februaru u cilju jednakosti za sve sportiste bez obzira na rasu, spol, socijalni status i seksualno opredjeljenje.

Ova je druga reklama Nikea u kojoj glavnu ulogu ima transrodna osoba. Prošle godine glavnu ulogu u njihovoj videokampanji imao je Chris Mosier, prvi transrodni sportaš koji se kvalifikovao za američku mušku momčad na Olimpijskim igrama.