Moda i ljepota
0

Transplantacija brade sve popularnija među muškarcima

Klix.ba
Broj muškaraca koji se odlučuju za transplantaciju brade je naglo povećan tu posljednje vrijeme. Sve više muškaraca želi bradu poput neke poznate ličnosti.

Bessam Farjo je 1996. godine napravio prvu transplantaciju dlaka sa lica na svijetu. Osnivač Farjo instituta za kosu navodi kako se broj muškaraca, koji žele da operacijom pojačaju folikule lica, ušestostručio u posljednjih pet godina.

"Puna brada ulazi i izlazi iz mode, ali u posljednjih 12 do 18 mjeseci primjetan je veći broj muškaraca koji žele da prekriju dijelove bez brade ili je pojačaju. Dok neki muškarci traže potpunu ugradnju 'krzna' na licu, veliki broj njih to radi kako bi ispunio prazne dijelove i napravio 'dizajniranu' bradu. Većina ih želi da ima dizajniranu kratku i oštru bradu, koja je danas nevjerovatno popularna", rekao je Farjo i dodo kako je muškarcima dovoljno da neka poznata osoba promijeni izgled svoje brade, pa da i oni sami počnu razmišljati o tome.

Brada glumca Brada Pitta popularna je među muškarcima 40-ih godina, dok je brada Davida Beckhama omiljena među muškarcima 20-ih i 30-ih godina.

Transplantacija kose i brade je najpopularnija forma estetske hirurgije među muškarcima.

"Muškarci zaista počinju da koriste prednosti dostupnih opcija u estetskim procedurama. Dodavanje ili mijenjanje brade je lak način za muškarca da promijeni svoj izgled, baš kao što žene rade sa frizurama", kaže Farjo.

Transplantacija brade ima istu proceduru kao i uobičajena transplantacija kose.

Dlake za transplantaciju uzimaju se sa potiljka, a zatim se mikroskopski razdvajaju.