Skica nastala 1497.
0

Torba koju je dizjanirao Leonardo da Vinci u prodaji od marta

Sarajevo-x.com
Maria Grazia Cucinotta pored luksuzne torbe
Maria Grazia Cucinotta pored luksuzne torbe
Luksuzni talijanski brend odlučio je proizvesti ručnu torbu na osnovu nacrta koji je davne 1497. napravio Leonardo da Vinci.

Slikaru, naučniku, izumitelju i čovjeku koji je svijetu podario Mona Lisu se može pripisati i kreiranje prve dizajnerske ručne torbe, piše Daily Mail.

Vjeruje se da je skicu ukrašene kožne torbe izradio 1497. dok je slikao "Posljednju večeru".

Više od pet stoljeća nakon njegove smrti skica je pretvorena u proizvod nazvan "Preziosa", što u prijevodu znači dragocjena.

"Leonardo je dizajnirao nekoliko modnih dodataka, ali je ova torba poprilično jedinstvena. To je mješavina ljepote i funkcionalnosti", kazao je historičar umjetnosti Alessandro Vessozi.

Skica je prvi put otkrivena 1978. godine među desecima hiljada Da Vincijevih crteža, no, u to vrijeme nije privukla pažnju naučnika. Torba izrađena od teleće kože otkrivena je na fashion showu u Firenzi, a čast da je predstavi pripala je glumici Mariji Graziji Cucinotti.

Skica koju je Leonardo da Vinci napravio 1497.
Skica koju je Leonardo da Vinci napravio 1497.
"Radi se o veoma modernoj i funkcionalnoj ručnoj torbi koja objedinjuje najbolje iz fiorentinske tradicije", kazao je Lorenzo Braccialini, marketinški direktor kompanije Braccialini koja je proizvela torbu.

Izrađeno je svega 99 torbi, a u prodaji će biti početkom marta. S obzirom na to da se radi o ekskluzivnom proizvodu, pretpostavlja se da će cijena dostići i nekoliko hiljada eura.