Moda i ljepota
0

Tajna privlačnosti plave kose

Sarajevo-x.com
Psiholozi Alan Miller i Satoshi Kanazawa su u članku na potralu Psychology Today pokušali objasniti zašto muškarci preferiraju atraktivne plavuše i zašto ih druge žene uporno pokušavaju oponašati.

Dugo prije pojave TV-a, u 15. i 16. stoljeću žene su svoju kosu počele farbati u plavu boju. Dolaskom i širenjem medija i njihovog utjecaja, sve više se počela širiti pretpostavka da su oličenje ljepote i privlačnosti plave žene. Nedavna istraživanja pokazala su da žene iz Irana, koje nisu u tolikoj mjeri izložene utjecaju zapadnih medija, mnogo više brinu o izgledu svoga tijela i o gubitku suvišnih kilograma.

Želja nekih žena da izgledaju poput barbike - mlada, velike grudi, duga plava kosa, plave oči - u direktnoj je vezi sa muškom požudom za takvim ženama.

Muškarci preferiraju mlađe žene djelimično zato što su one zdravije i aktivnije od starijih dama. Jedan od bitnih faktora je neminovna fizička privlačnost mlade žene, a drugi bitan faktor je dužina i boja kose. Mlade i zdrave žene imaju bujnu i sjajnu kosu, a kosa kod starijih dama, s godinama gubi volumen i privlačnost.

Alternativna objašnjenja govore da je moguće da muškarce privlače žene sa većim grudima jer one ukazuju na visinu nivoa ženskih reproduktivnih hormona te muškarce nesvjesno privlače žene takvih karakteristika.

Prirodne plavuše kao djevojčice imaju svijetlu kosu, a s godinama ona postaje sve tamnija i u izvjesnom periodu pretvori se u smeđu boju. Pošto muškarci instinktivno preferiraju mlađe žene koje odaju pretpostavku o zdravom tijelu i duhu, plave žene ih vjerovatno na neki način asociraju na mladost.

Plave oči su jednako privlačne i za žene i za muškarce. Jedno od mogućih objašnjenja jeste što je širenje zjenica najiskreniji indikator za interes i radost. Kada kod sagovornika ugledate širenje zjenica, znajte da vas pozorno sluša i da uživa u vašem društvu. Kod plavih očiju širenje zjenica je najuočljivije te je s toga moguće da žene i muškarce privlače plavooki partneri.

U vremenu plastične hirurgije, kontaktnih sočiva u boji, raznih preparata za bojenje, kose svaka žena može izgledati kao barbika. Muškarci su naravno svjesni da svaka plavuša ne može imati 15 godina, ali one ih i dalje jako privlače iako je njihov vanjština vještačka.