Kurkuma i kokosovo ulje
64

Tajna ljepote iz Indije krije se u prirodnoj njezi kože lica i kose

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kozmetička industrija svakodnevno nas bombardira novim proizvodima za njegu kose, kože i noktiju. Svi ti proizvodi puni hemikalija obećavaju da će nam gotovo riješiti sve probleme, da ćemo imati besprijekorno čisto lice i prelijepu sjajnu kosu.

No, posljednjih godina može se vidjeti i pomak prema organskim i ekološko prihvatljivim proizvodima, a prirodna i organska njega kože ima korijene u različitim zemljama širom svijeta, posebno u Indiji. Za mnoge žene u Indiji, njega kože je više od pranja lica i stavljanja kreme, za njih je to način života.

Michelle Ranavat, osnivačica Ranavat Botanicsa, rekla je za HuffPost da indijske žene mnogo obraćaju pažnju na ono što stavljaju na kožu, kao i na ono što jedu. Sve počinje od kvalitene ishrane i dobrog sna, ali i smanjenja nivoa stresa s kojim se svakodnevno susrećete.

Ovaj pristup ima korijene u ayurvedi, sistemu medicine koji su ljudi u Indiji koristili hiljadama godina. U ayurvedskoj medicini um i tijelo su čvrsto povezani. Ayurveda stavlja naglasak na pozitivne životne navike i prirodne lijekove za promicanje dobrog zdravlja i sprečavanje i liječenje bolesti.

Ono što indijske žene najčešće koriste su kokosovo ulje i kurkuma.

"Odrasla sam s bakom koja mi je stavljala kokosovo ulje u kosu, a mama je pravila maske za sebe i moju sestru", rekla je kaže Nina Davuluri suosnivačica brenda Aavrani za njegu kože.

Pa osim što su dobri za njegu kose i kože, pomažu i kod anksioznosti i uklanjanja stresa.

Kurkuma je protuupalno sredstvo za koje se kaže da je korisno i za probavni sistem i za zdravlje kože, također pomaže izjednačavanju tena kože, smanjuje ožiljke i mogućnost izbijanja akni.

Još jedan popularni sastojak koji se koristi u indijskm tretmanima ljepote je ruža za koju se zna da djeluje smirujuće. Namrata Soni, vizažistica iz Mumbaija, izjavila je da ona na lice nanosi mješavinu ružine vode i sandalovine, najmanje jednom sedmično. Također ružina voda se može koristiti i za izradu domaće kreme za ruke i za kućni pedikir.

Indijske žene veliku pažnju posvećuju njezi kose. Ulje za kosu je prioritet.

"Kosa je dio onoga što indijske žene vide kao ljepotu. Mislim da svaka Indijka u svom ormariću ima ulje za kosu", rekla je Ranavat.

Njega kose započinje vrlo rano, rekla je, dodajući da mlade djevojke u školama u Indiji kosu moraju držati u pletenici te da većina njih ima u sebi ulje. Kosa uvijek mora biti sto posto hidratizirana.

Kokosovo ulje i ulje hibiskusa su najčešće korištena ulja u Indiji, a posebno su dobra za zaštitu kose od jakog sunca i vruće, vlažne klime u Indiji.

Kada je riječ o farbanju kose, to najčešće rade kanom, ali često joj dodaju cveklu, kafu ili čaj. To je dugotrajan proces i često traje tri-četiri sata, no uprkos tome više je vole bojiti na taj način nego je uništavati hemikalijama.

Kada je riječ o make-upu, ono što Indijke obožavaju je kajal, jer vole naglasiti svoje krupne oči. Čak i žene koje uopće ne koriste šminku nanose kajal ili surmu.

Na kraju su se indijske žene složile sa činjenicom da je za ljepotu jedne žene najbitnija kontinuirana njega i bijeg od stresa.