Moda i ljepota
0

Švicarski pilot - čovjek-raketa

Sarajevo-x.com
Švicarski pilot je pretvorio sebe u "raketu", tako što je vezao na svoja leđa par krila i dva mlazna motora. Yves Rossy (45), bivši vojni pilot lovca, u Španiji je po prvi put testirao svoja karbonska krila.

"To je apsolutno fantastično. Totalna sloboda u tri dimenzije. Toliko brzine i snage, a je osjećaj bolji nego da ste ptica'', izjavio je Yves.

"Morao sam skočiti iz aviona u pokretu, zbog toga što nije moguće poletjeti sa aerodroma, kao kod standardnih aviona. Ja ne mogu trčati toliko brzo", izjavio je on, smijući se, i dodao: "Nemam ni prostora za prtljagu".

Da bi se prizemljio, on je morao otkačiti motore i krila i otvoriti konvencionalni padobran u posljednjem trenutku. Rossy je proveo posljednjih pet godina razvijajući svoja trometarska krila od karbonskih vlakana, a onda je dizajnu krila dodao dva mlazna motora na kerozinski pogon.

Ručke se pričvršćene na krila tako da Yves može elektronski manipulirati vrhovima krila, što mu daje slobodu da bira da li želi lebdjeti ili se obrušavati.

"Nakon što sam skočio, moja krila su se otvorila kao kod ptice koja polijeće. Postojao je kratki period 'straha' od 30 sekundi, kada sam čekao da se stabilizira kerozinski motor, a onda sam 'pritisnuo gas'. Uskoro sam shvatio da više ne gubim visinu, i da sam horizontalno letio oko četiri minute brzinom od 175 km/h", izjavio je Yves.