Moda i ljepota
0

Sunday Times: Medicina pred trećom revolucijom

NINA
Smrtonosni srčani udari koji bi uskoro mogli postati prošlost i uspjesi koji se ostvaruju u borbi protiv raka ukazuju da je na pomolu nova revolucija u medicini, piše danas londonski Sunday Times.

Stručnjaci predviđaju da će uspješnost novih lijekova dovesti do drastičnog smanjenja broja srčanih oboljenja u budućnosti, a cjepiva protiv raka igrat će značajnu ulogu u borbi protiv bolesti koja se pojavljuje u više od stotinu različitih oblika.

Ambiciozni naučnici koji se bave tkivom vjeruju da će uskoro biti u mogućnosti od samo nekoliko ćelija uzetih od pacijenta uzgojiti novo srce koje bi zatim bilo presađeno u tijelo oboljelog, piše Sunday Times.

Međutim, iako smatraju da je medicina pred trećom revolucijom, kojoj su prethodile pobjede nad kolerom i tifusom, a zatim i imuniziranje i pronalazak antibiotika, naučnici naglašavaju da je potrebno promijeniti stil života ljudi.

Oni navode da zapadnjački stil, koji podrazumijeva sjedenje na poslu i pred televizorom i nedovoljno kretanja, izaziva bolesti srca, zaključuje Sunday Times.