Moda i ljepota
463

Styling inspirisan Sivim domom, Papagajkom, Skenderijom, Holiday Innom, Elektroprivredom...

Klix.ba
"Archifashion" je naziv modnog projekta koji je okupio imena bh. modne scene u cilju pravljenja editorijala u potpunosti posvećenog arhitektima koji su gradili neke od najpoznatijih građevina u Sarajevu od pedesetih do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Umjetnički direktor projekta "Archifashion" je Jaan Amir Alić, a fotografije je radila Vanja Lisac. Na fotografijama se nalazi manekenka Sarah Čekez koja je nosila kreacije dizajnera Marka Fehera, Ljiljane Majkić i Thara Koncepta.

Za frizuru je bio odgovoran Ensar Dervišbegović, za make up Maja Koristović Talović, za nakit Werkstatt, a za styling Neira Sinanbašić.

Ekipa se pripremala duže od mjesec dana i snimali su na šest lokacija u Sarajevu, a riječ je o prvom projektu iz BiH koji je službeno objavio hrvatski modni magazin Elle.

"Volim arhitekturu i oblike i uvijek mi je bilo fascinantno to da BiH i Sarajevo imaju izuzetne arhitekte koje nismo dovoljno eksponirali. I iako ih izuzetno cijenim, malo mi je već postalo dosadno promovisanje austrougarskih i otomanskih objekata u Sarajevu te sam regiji želio približiti izuzetni jugoslavenski, odnosno bh. pečat koji je poseban u svijetu", govori za Klix.ba Jan Amir Alić i dodaje kako je socijalistički modernizam u Sarajevu prilično unikatan te kako je želio to spojiti sa našim izuzetnim dizajnerima.

Jan Amir Alić je po profesiji ekonomista, no aktivan u svijetu mode budući da trenutno obavlja funkciju kreativnog direktora jedne kompanije koja je generalni zastupnik visokoselektivnih brendova kao sto su Bvlgari, Chloe, Calvin Klein, Cartier, Thierry Mugler, Roberto Cavalli i Marc Jacobs.

Inspiracija za bh. dizajnere Marka Fehera, Ljiljanu Majkić i Thara Koncept bili su najveći predstavnici (post)modernizma i brutalizma kao pravaca u arhitekturi.

Brutalistička arhitektura ili brutalizam je arhitektonski stil koji je proizašao iz moderne arhitekture i koji je napredovao od 1950-ih do 1970-ih godina, a karakterišu ga objekti formirani u obliku blokova, geometrijskih i repetitivnih oblika. Brutalizam se kao arhitektonski stil također ponekad udružuje sa socijalističkim utopijskim ideologijama kojima su sami dizajneri bili skloni.

U brutalističkom stilu izgrađen je i Sportski Centar Skenderija (Saša Janković) i RTV dom tzv. Sivi dom Javnog televizijskog servisa Bosne i Hercegovine (arhitekti Milan Kušan i Branko Bulić).

Foto: Vanja Lisac
Foto: Vanja Lisac

Na Skenderiji je svoju futurističku haljinu predstavio Marko Feher, dok nova kolekcija Ljiljane Majkić, crvena haljina, ukrašava ambijent RTV Doma.

Foto: Vanja Lisac
Foto: Vanja Lisac

Zgrada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, neboder institucija Bosne i Hercegovine i u njihovom okrilju Trg Bosne i Hercegovine osobenim likovnim govorom i kreativnim potencijalom manifestiraju koherentni prostorni ansambl u jedinstvenoj arhitektonskoj kompoziciji.

Zgrada parlamenta "sa strukom" (Marilyn Monroe), kako je autor Juraj Neidhardt govorio i naglašavao, prezentira jedan od najvažnijih domašaja autorove stvaralačke dimenzije, koja omogućava arhitekti da senzibilitetom prostorne organizacije artikulira i oblikuje umjetnički i dinamični arhitektonski korpus.

Sarah ispred Trga Bosne i Hercegovine nosi jaknu Marka Fehera, suknju Ljiljane Majkić i cipele Thara Koncepta.

Foto: Vanja Lisac
Foto: Vanja Lisac

Zgrada Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i čuveni Hotel Holiday Inn u Sarajevu su izgrađeni 1978. godine, odnosno 1984. Projektovao ih je jedan od najpoznatijih bh. arhitekata, Ivan Štraus.

Ispred Elektroprivrede Sarah Čerkez nosi zelenu haljinu Thara Koncepta, a na drugoj fotografiji plavu suknju Ljiljane Majkić i jaknu Thara Koncepta.

Foto: Vanja Lisac
Foto: Vanja Lisac
Foto: Vanja Lisac
Foto: Vanja Lisac

Obje građevine su tipičan primjer modernizma u arhitekturi. Moderna arhitektura se uglavnom odlikuje jednostavnim formama, izostankom ukrasa i stvaranjem lijepih oblika samim konstrukcijskim elementima.

Svoje jednostavne forme ispred hotela Holiday Inn predstavio je Marko Feher sa svojom jaknom, dok su žuti ranac i hlače Thara Koncepta.

Foto: Vanja Lisac
Foto: Vanja Lisac

Zgrada "Papagajka" jedno je od najpoznatijih djela arhitekte Mladena Gvozdena, urađena je stilski u duhu (post)modernizma, arhitektonskog stila koji se javlja krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, a njegov se utjecaj osjeća i danas. Sarah nosi novu kolekciju, tirkizni kaput koji je dizajnirala Ljiljana Majkić.

Foto: Vanja Lisac
Foto: Vanja Lisac

"Za razliku od mnogih mojih radova, ovaj put sam htjela da to bude priča, a željela sam i da izađem iz studija, budući da su vanjska lokacija i studio dvije različite priče. U studiju je sve 'na ruku' i svi su tu, dok lokacija zahtijeva odlazak i dolazak na mjesto šminke, frizure, stylinga i ostalog. Veoma je zamorno uraditi nekoliko lokacija za jedan dan, a budući da sam znala da će to biti poduhvat, pitala sam svog dugogodišnjeg prijatelja za kojeg sam znala da ima talenat i za priču i za modu da mi pomogne. Znala sam da imamo konekciju i da će to biti dobar spoj", kaže za Klix.ba fotografkinja Vanja Lisac i dodaje kako se raduje budućoj saradnji.