Moda i ljepota
64

Štetne hemikalije iz laka za nokte mogu utjecati na hormone i debljanje

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vaš omiljeni lak za nokte u sebi možda sadrži supstancu koja vam može napraviti haos u tijelu. Istraživači sa Duke univerziteta su otkrili kako sastojak laka za nokte može biti opasan, pogotovo za žene koje ga učestalo koriste.

Organsko jedinjenje trifenil fosfat (TPHP) lak za nokte čini fleksibilnijim i trajnijim. Ovo se hemijsko jedinjenje koristi i u izradi plastike, kao i namještaja od pjene.

U lakove za nokte se počeo dodavati nakon što su izbačeni ftalati, tekućine za koje se pokazalo kako su povezane s reproduktivnim problemima kod žena. Ipak, ova zamjena, čini se, i nije neko sretnije rješenje.

Dvije zasebne studije su pokazale kako trifenil fosfati u lakovima za nokte ometaju rad endokrinog sistema, tj. žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, što znači da direktno utječu na hormone u ljudskom organizmu. Testovi na životinjama su pokazali i reproduktivne probleme kao posljedicu.

Naučnici navode kako korištenje laka za nokte koji sadrži ovu supstancu kod ljudi može biti povezano s dobijanjem na težini, no ističu kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to definitivno potvrdilo.

Istraživači su ispitali više od 3.000 lakova za nokte, a ova se hemikalija nalazila u 49 posto njih. Neki lakovi za nokte su sadržavali ovu supstancu iako na njima to nije bilo naznačeno. Također, bezbojni lakovi su sadržavali više ove supstance nego oni u boji.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u žurnalu Environment International, a testiran je urin 26 učesnika prije i poslije nanošenja laka za nokte koji je sadržao jedan posto TPHP-a.

Dva do šest sati nakon lakiranja noktiju, 24 učesnika su imala povišen nivo difenil fosfata (DPHP), hemikalije koja indicira prisustvo TPHP-a u organizmu. Deset do 14 sati nakon lakiranja noktiju, svi učesnici su imali povišen nivo DPHP-a za čak sedam puta.

The Environment Working Group je pokrenula kampanju kojom kompanije za proizvodnju lakova moli da iz svojih proizvoda uklone TPHP.

Koautorica studije Kate Hoffman je savjetovala ljudima da, ukoliko baš moraju koristiti lak za nokte, izbjegavaju direktan kontakt s kožom.