Moda i ljepota
0

Smrtonosni morski puž pomaže u stvaranju novog lijeka za bolove

Sarajevo-x.com
Otrovi iz smrtonosnog morskog puža koji je pronađen na obalama Australije bi mogli revolucionizirati liječenje hroničnog bola, izjavili su naučnici sa Univeziteta Queensland.

''Ovi puževi love ribu ili druge puževe, tako što ih ubodu i ubrizgaju veoma moćan otrov koji paralizira žrtvu'', navodi Jenny Ekberg, jedan od istraživača na Univerzitetu.

''Jedna od komponenti otrova blokira receptore bola, što znači da direktno blokira bol'', izjavila je Ekberg. ''Testirali smo to na životinjama i otkrili da je ta supstanca veoma efikasna u blokiranju bola''.

Lijek koji bi se proizvodio iz otrova puža ''conus marmoreus marine'' bi mogao biti veoma uspješan lijek za bolove kod ljudi koji pate od kontraefekata konvencionalnih tretmana kao što je morfin.

''Obični lijekovi za bol, kao što je morfin, imaju mnogo popratnih efekata, kao što su uspavanost, mučnina i poremećaji vida'', dodaje Ekberg. ''Ovaj toksin je usmjeren samo na blokadu bola i ne utiče ni na šta drugo''.

Otrov je trenutno veoma skup jer se njegova proizvodnja svodi na ekstrakciju iz morskih puževa. ''Ono što trebamo sad uraditi je da sintetiziramo ovu supstancu na hemijski ili umjetni način, što će enormno umanjiti cijenu proizvodnje'', rekla je Ekberg.

Istraživanje je još uvijek u fazi testiranja na životinjama, ali Ekberg se nada da će ljudsko testiranje početi u roku od godine dana.