Moda i ljepota
0

Šest vrsta kineskih karmina sadrži kancerogene materije

FENA
Šest vrsta karmina iz dvije kineske tvornice kozmetike povučeno je iz prodaje jer sadrži kancerogenu industrijsku "sudansko crvenu" (Sudan Red) boju, objavila je kineska novinska agencija Xinhua.

Inspektori za kontrolu kvaliteta proizvoda pronašli su tu boju - koja se, inače, koristi za farbanje kože, kreme za poliranje podova i drugih hemijskih preparata za domaćinstvo - u karminima pravljenim u dvjema tvornicama u južnokineskom gradu Shantuu, saopćila je državna kineska agencija za kontrolu kvaliteta proizvoda.

Zbog kancerogenih svojstava te boje, ako se unese u organizam, inspektori su naložili tvornicama da prekinu proizvodnju, povuku sve proizvode iz prodaje i pod nadzorom inspektora unište svu količinu koju imaju na zalihama.

Opasna boja nađena je ranije i u pečenom mesu, mljevenom čiliju i drugim začinima.

Pri kontroli ostalih karmina na kineskom tržištu, prema službenom izvještaju, od 102 pregledana 94 su imala zadovoljavajući kvalitet.

U Kini se, inače, "sudan crvena" često koristi za postizanje odgovarajućih estetskih efekata u izgledu proizvoda, najčešće hrane, zbog čega je posljednjih godina izbilo više skandala, navodi agencija AP.

Jedna od poznatijih afera je bila ona s dodavanjem "sudan crvene" u hranu za koke nosilje, kako bi jaja imala tamnije žumance, zbog čega su bila skuplja.