Moda i ljepota
0

Savjeti koji će vas podmladiti

Sarajevo-x.com
Ko ne bi želio biti vječno mlad? Iako nam je svima starost neizbježna, postoji nekoliko trikova koji mogu veoma uspješno usporiti neugodne znakove starenja na koži. Ne brinite, jer za ove trikove ne morate isprazniti novčanik, već samo zaviriti u kuhinju.

Prvi korak ka mladalačkoj i elastičnoj koži svakako je pravila hidratacija organizma. Za što bolji učinak, zamijenite kafu za bijeli i zeleni čaj, napitke koji se već stoljećima u Kini i Japanu koriste kao eliksir za besmrtnost.

Naučne studije su pokazale kako su antioksidansi polifenoli, sadržani u ovim čajevima, odlični za zaštitu organizma od raznih virusa i raka, a vašu kožu će sigurno podmladiti.

Ako želite da vaša koža ne izgubi mladalački sjaj, morate podnijeti određene žrtve poput smanjenja unosa šećera. Previše šećera u koži vodi ka glikolizaciji proteina, tj. vezivanju glukoze za aminokiseline iz sastava kolagena, zbog čega kolagen postane tvrd i nesavitljiv, a koža izgubi elastičnost.

Ako žudite za slatkim, morat ćete se zadovoljiti sa svježim voćem poput borovnica, brusnica, jagoda i malina, koje obiluju moćnim antioksidansima koji štite kožu od dnevnih napada slobodnih radikala.

Loša probava može vrlo često biti glavni uzrok problema na koži, jer tijelo ne može adekvatno i brzo apsorbirati hranjive materije, a vi se loše osjećate i isto tako izgledate.

Stručnjaci stalno naglašavaju važnost konzumiranja velikih količina vlakana, pa tako preporučuju konzumiranje sirovog ili blago kuhanog povrća na pari, uz mnogo neoguljenog voća

Još jedan izvor dobrih bakterija koje doprinose poboljšanju probave svakako je jogurt, kojeg bi trebali piti svako jutro uz zobenu kašu.

Važne masne kiseline poput omega 3 i omega 6 masnih kiselina također su ključan faktor za mlađi izgled, jer doprinose ravnoteži nivoa hormona, zadržavanju vode u stanicama, jačanju membrana kožih stanica, a što rezultira glatkom i zategnutom kožom.

Zato je neophodno konzumirati namirnice bogate ovim masnim kiselinama poput lososa, sardina, skuše, sjemenki i ulja lana te svježeg maslinovog ulja, ali i izbjegavati margarin i zasićene masnoće iz masnih mesnih odrezaka.

Ne bi bilo loše da redovno koristite dodatak ishrani na bazi omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

Ne smijemo zaboraviti i da u vlastitoj ishrani morate koristite namirnice svih duginih boja. Dakle, pokušajte svaki dan pojesti malo žutih i crvenih paprika, šljiva, nar i slično, kako bi u organizmu povećali količine antioksidansa, koji štite kožu, poput beta-karotena, vitamina C i vitamina E.

Zelene namirnice, također mogu usporiti znakove starenja, budući da sadrže mnoštvo vitamina i minerala.

Lužnato povrće i voće poput kelja, brokule, špinata i dinje dobro je za jetru, za razliku od paradajza, krompira, patlidžana i mliječnih proizvoda, čije konzumiranje treba svesti na minimum.